10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Kako nadzorovati hrepenenje po hrani?

Kako nadzorovati hrepenenje po hrani? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 1. 2013

Uporabite naslednje strategije in skušnjave bodo pod vašim nadzorom.

Strokovnjaki so hrepenenje po določeni hrani definirali kot neizmerno željo, ki se ji izredno težko upremo. Verjetno pa si termin še najlaže predstavljate z življenjsko izkušnjo, ki je morda tudi vaša: "Rad bi košček milke - in to takoj, zdaj"

Takšnemu hrepenenju po hrani se je težko upreti, toda še teže ga je določiti. Dr. Adam Drewnowski, direktor programa prehranskih znanosti na washingtonski univerzi, pravi: "Verjetno bi radi verjeli, da vam želi telo s hrepenenjem po določeni hrani nekaj sporočiti, in če se mu (hrepenenju) vdate, boste težavo rešili. Vendar pa ni vedno tako."

Hrepenenje namreč povzročajo različni vzroki: stres, potrtost, hormoni. In prav tako kot lahko nekatera hrepenenja potešite, obstajajo tudi takšna, ki se jim morate upreti.

Kaj torej lahko storite ob, uh, takšnih nujnostih? Sestavili smo seznam, kdaj se je treba bojevati in kdaj prepustiti.

8:00 hrepenite po:

Celi škatli sladkih kosmičev

Zakaj? Velik jutranji apetit je znak telesa, da se prebuja iz funkcije "ekonomično" po urah brez hrane. Ker že nekaj časa niste jedli, začno možgani sproščati snov nevropeptid Y, ki prispeva k povečanju apetita. Dlje ko ste brez hrane, z večjo lakoto se zbudite.

Se boste vdali ali bojevali? Vdajte se, toda bodite zmerni. Nič ni narobe, kadar zjutraj pojeste krof ali skodelico kosmičev, čeprav so izdatno posladkani in okrašeni s čokolado, če si z njimi privoščite še nekaj visokobeljakovinske hrane.

Raziskave so pokazale, da beljakovine dlje časa brzdajo apetit kot ogljikovi hidrati ali maščobe. Zato si le postrezite skodelico svojih najljubših hrustljavih kosmičev, vendar pa jih dopolnite z nekaj rezinami piščančjih ali puranjih prsi ali s kosom sira.

8:45 hrepenite po:

Krofu z marmelado

Zakaj? Verjetno za zajtrk niste pojedli dovolj ali pa zajtrka sploh jedli niste. Povsem normalno je, da se lakota oziroma želja po hrani oglasi vsake dve do tri ure. Približno toliko potrebuje vaše telo, da razgradi ogljikove hidrate v hrani, ki ste si jo privoščili, jih spusti v krvni obtok in pretvori v energijo.

Se boste vdali ali bojevali? Bojujte se. Namesto sladkorja potrebujete nekaj, kar ima veliko vlaknin in vas bo zasitilo za ta čas, vendar vam ne bo "pokvarilo" poznejše malice. Malica je pozno zjutraj oziroma zgodaj dopoldne seveda koristna, toda četrt na devet ni zgodaj dopoldne. In bogate malice verjetno ne bi radi pokončali že tako zgodaj, kaj?!

Namesto krofa ali sladkega peciva si natresite veliko pest oreščkov in suhega sadja ali zagrizite v energijsko ploščico. To bo dovolj, da boste potolažili hrepenenje po hrani, vendar še vedno ne toliko, da se vam čez uro ali dve ne bo spet oglasila lakota.

10:30 hrepenite po:

Kokakoli

Zakaj? Morda si želite kofeina. Kava ali katerikoli drug napitek s kofeinom, ki ste ga spili na poti v službo, počasi izgublja moč, zato bi radi novo dozo, da bi vam dvignila energijo na raven, za katero čutite, da je normalna.

Se boste vdali ali bojevali? Uprite se. Namesto kokakole se odločite za druge poživljajoče napitke, kot je npr. pravi čaj.

Če se odločite za brezkofeinske osvežilne pijače, pa boste pretrgali povezavo med kofeinom in hrepenenjem po njem, za povrh pa ne boste opazili skoraj nobene razlike v okusu. V neki študiji so ugotovili, da le manj kot 10 odstotkov ljudi lahko zazna razliko med običajnimi in istovrstnimi brezkofeinskimi pijačami.

12:00 hrepenite po:

Testeninah s parmezanom

Zakaj? Ker ste v stresu zaradi šefovih zahtev, psa morate odpeljati k veterinarju, tudi s psom vašega šefa je nekaj narobe in še zaradi nečesa - to hrepenenje je strategija vašega telesa, da bi vas spravilo v boljše počutje. Ogljikovi hidrati sprožijo sproščanje hormona serotonina, ki vam bo pomagal do boljše volje in vas za nekaj časa obranil pred stresom.

Se boste vdali ali bojevali? Vdajte se - toda občasno. Če si za začasno odpravo težav pomagate s hrano, ne škodi, dokler tega ne počnete vedno. Bolje je, da se pretentate in mislite na nekaj čisto tretjega.

Izkoristite odmor za kosilo za tek ali obisk fitnesa ali pa skušajte odmisliti hrepenenje po hrani. Kadar vas zagrabi nuja, da bi jedli, ocenite lakoto z lestvico od 1 do 10. Če niste ravno lačni za 7 ali 8, potem si hrane ne privoščite.

Ste še vedno lačni? Prav, potem pa jejte, vendar naj bo porcija zelo majhna in privoščite si nekaj beljakovinskega: naravni zrezek, piščanca ali tunino v solati.

Zadnje, kar si zaželite za kosilo, kadar ste sredi dela, so testenine s težko omako. Nekaj ogljikovih hidratov res spodbudi možgane, toda prevelika količina jih le čezmerno obremeni, tako da postanete omotični in utrujeni.

14:45 hrepenite po:

Čokoladnih piškotih

Zakaj? Morda vam primanjkuje magnezija. Polsladki koščki čokolade, ki so v piškotih, so eden najboljših virov magnezija. Kot pravijo rezultati neke študije, naj bi pomanjkanje tega minerala v vašem telesu prebudilo željo po čokoladi.

Morda pa ste čokoholik, če jeste čokolado ves čas?! Španski raziskovalci so odkrili, da čokolada in kakav vsebujeta nekatere snovi, ki lahko vplivajo na spremembo razpoloženja, najdemo pa jih tudi v alkoholu.

Se boste vdali ali bojevali? Vdajte se. Če močno hrepenite po koščku tako specifične hrane, kot je čokolada, potem je najbolje, da se ne upirate, ampak si privoščite. Košček temne čokolade, seveda.

V nasprotnem primeru se bo hrepenenje še okrepilo, dokler se ne boste končno vdali, in takrat obstaja velika nevarnost, da boste pojedli precejšnje količine čokolade ali pa boste namesto nje, da bi se hrepenenja rešili, zbasali vase obilo odvečnih kalorij.

Količino imejte pod nadzorom, kar pomeni največ dva koščka, preostalo spravite za prihodnjič. Morda si boste želeli še več, vendar pa, kakor pravijo rezultati raziskave z univerze Pennsylvania, so se ljudje, ki so jim dali najmanjše porcije neke hrane, po obroku počutili enako siti in zadovoljni kot tisti, ki so imeli na voljo neomejene količine hrane ene vrste.

20:30 hrepenite po:

Čipsu

Zakaj? Radi bi se sprostili. V tem primeru hrepenenje nima veliko skupnega s hrano, ampak s tem, kaj ta hrana simbolizira.

Veliko moških čuti napetost, utrujenost in stres ves dan, zato si ob prihodu domov želijo, da bi se sprostili in pozabili na delovni dan - ob vrečki čipsa in z daljincem v roki. Občutek imajo, da so bili ves dan pod nadzorom in na vajetih, zato so rezine ocvrtega krompirčka del nekakšne nagrade za njihovo poslušnost.

Se boste vdali ali bojevali? Uprite se, saj bi jedli iz napačnega razloga. Morda vam kratkoročno niti ne bo škodilo, sčasoma pa so posledice lahko kaj neprijetne, saj je prav tovrstno hranjenje, ki ga sprožijo čustva, eden od glavnih razlogov, zakaj se moški zredijo.

Da bi se znebili te navade, se postavite na hladno: ničesar ne jejte, dokler je prižgana televizija.

Asociacije med hrano in sprostitvijo ne boste pretrgali niti z zdravimi prigrizki. Da bo sam potek lažji, nekoliko preuredite dnevno sobo (drugače razvrstite pohištvo) ali pa glejte najljubšo oddajo v prostoru, kjer navadno preživljate manj časa. Raziskave so pokazale, da vas zadrževanje na kraju, kjer se je razvilo hrepenenje po hrani, lahko zopet zapelje in skušnjavi se ne morete upreti.

23:00 hrepenite po:

Sladoledu

Zakaj? Radi bi si ogledali še ponovitve oddaj, ki ste jih zamudili popoldan, vaše telo pa bi rado, da greste v posteljo.

Pri mnogih se lahko zgodi, da pozno ponoči hrepenijo po hrani, v kateri je veliko ogljikovih hidratov, denimo po sladoledu ali krekerjih, kajti ogljikovi hidrati pomagajo dvigniti nivo triptofana, snovi, ki vas zaziblje v spanec. Ko se količina triptofana v možganih poveča, postanete zaspani.

Se boste vdali ali bojevali? Vdajte se. Kajti zaradi lakote se boste morda ponoči celo zbudili, zato je bolje, da pojeste kakšno malenkost, ampak res malenkost.

Porcija sladoleda naj bo majhna, vendar pa si postrezite s kremnim, seveda tistim, ki vam je najbolj všeč. Rezultati neke študije pravijo, da okušalne brbončice lahko zaznajo maščobo, kar je verjetno vzrok za to, da hrana brez maščobe ne poteši toliko kot hrana z normalno vsebnostjo maščobe (v tem primeru slasten sladoled).

Pripravila Mojca Jamnik, foto Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri