10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Sladki nadomestki

17. 10. 2008

Verjetno bi se radi odrekli sladkorju, a kaj, ko vaše življenje samo po sebi ni dovolj sladko. Kakorkoli že, zaradi pogostega uživanja sladkorja se poveča raven sladkorja v krvi, to pa je za telo znak, da naj skladišči maščobo.

Sčasoma se poveča tveganje za pojav sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja. Toda ali sploh obstaja boljša alternativa? Na policah z naravnimi izdelki smo izbrskali nekaj različic, jih okusili in ocenili. Vendar pa ne pozabite, da je sveže, zrelo sadje najboljše naravno sladilo. Z njim sicer ne morete posladkati kave, a v ovsenih in drugih nesladkanih žitnih kosmičih dela čudeže.

Oligofruktoza

Kaj to je? Vlaknina sladkega okusa, ki jo pridobivajo iz korena cikorije.

Kakšen okus ima? Po sladkorni peni.

Prehranska vrednost. Je 100-odstotna vlaknina, zato ne vpliva na povečanje krvnega sladkorja, vaše telo pa ne dobi novih kalorij.

Končna ocena. Naše najljubše sladilo med predstavljenimi.

Agavin sirup

Kaj to je? Sirup iz iste rastline mehiškega porekla, kot se uporablja za tekilo.

Kakšen okus ima? Po medu. Je štirikrat bolj sladek kot namizni sladkor.

Prehranska vrednost. Žlica ima 60 kilokalorij, večino prispeva fruktoza, torej sladkor, ki le malo vpliva na raven krvnega sladkorja.

Končna ocena. Zelo podoben je medu, in je ravno tako naravno sladilo, vendar je cenejši.

Eritritol

Kaj to je? Organski trsni sok, ki je fermentiral v sladkorni alkohol.

Kakšen okus ima? Ni zelo sladek. Običajni sladkor je za 70 % slajši.

Prehranska vrednost. Ima 5 kilokalorij na žlico. Ravni krvnega sladkorja ne premakne.

Končna ocena. Je dobrega okusa in izvrstne teksture, vendar pa lahko sladkorni alkoholi dražijo želodec.

Stevia

Kaj to je? Zmleti posušeni listi južnoameriškega grma.

Kakšen okus ima? Malce grenak, vendar od 250- do 300-krat slajši od sladkorja.

Prehranska vrednost. Ne vsebuje kalorij in ima le malo ali nič vpliva na raven sladkorja v krvi.

Končna ocena. Po okušanju smo ga črtali z našega seznama.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri