10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Slaščice brez glutena

Slaščice brez glutena  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 6. 2013 Vir: Lisa

Nič več napihnjenega trebuha, vnetega črevesja, utrujenosti...

Jagodova rulada brez moke

Testo:

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja v prahu
  • 6 žlic mletih orehov
  • 1/2 pecilnega praška

Nadev:

  • 2 kisli smetani 
  • 2 vaniljeva praška

Priprava:

Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov naredimo sneg. Nato gladko zmešamo (z mešalnikom) rumenjake in sladkor v prahu. Masi dodamo orehe, pecilni prašek in sneg ter vse skupaj ročno zmešamo s kuhalnico.

Dobljeno maso damo peči. Obvezno uporabljamo peki papir.

Spečeno testo položimo na kuhinjsko krpo in vse skupaj zvijemo ter počakamo, da se ohladi. Ohlajeno testo razvijemo in nanj nasujemo umite in očiščene jagode ter premažemo z nadevom.

Kokosova torta brez glutena

Sestavine:

  • 5 beljakov
  • 1 jogurtov lonček sladkorja
  • 150 g kokosove moke
  • 200 g jedilne (brezglutenske) čokolade
  • 1 žlica vode
  • 5 rumenjakov
  • 0,25 l sladke smetane

Priprava:

Beljake stepemo v trd sneg, med tem pa postopno dodajamo sladkor. Počasi vmešamo kokosovo moko, maso poravnamo v tortni model ter 20 minut pečemo v na 180 stopinj ogreti pečici.

Medtem ko se biskvit peče, nad soparo stopimo čokolado (dodamo ji žlico vode), vmešamo rumenjake ter ohlajeni dodamo še trdo stepeno smetano. S čokoladno-smetanovim prelivom namažemo ohlajeno testo ter ga damo skupaj s tortnim modelom v zamrzovalnik.

Pred serviranjem previdno odstranimo obroč tortnega modela ter odtajamo torto pri sobni temperaturi.

Jabolčni brezglutenski mafini

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 2 naribani jabolki
  • 1,5 lončka moke Schaer Mix B
  • 1 lonček sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • pol lončka olja
  • 0,25 lončka jabolčnega soka
  • nekaj čokoladnih solzic za peko

Priprava:

Penasto umešamo sladkor in jajca. Nato postopoma dodamo olje, moko, cimet in pecilni prašek ter ves čas mešamo. Dodamo še jabolčni sok in jabolko.

Maso z žlico ali zajemalko nadevamo v papirnate modelčke, ki jih damo v pekač za mafine. Pečemo na 180 °C, približno pol ure. Malo pred koncem peke mafine posujemo s čokoladnimi kapljicami.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri