To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Slasten recept: Eksotična ovsena kaša s pečenimi bananami (+ stvari o banani, ki jih verjetno niste vedeli)

Slasten recept: Eksotična ovsena kaša s pečenimi bananami (+ stvari o banani, ki jih verjetno niste vedeli) (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 2. 2019

Banana, sploh, če jo malo popečemo, lepo popestri jed, kot je ovsena kaša. Kuhano kašo pa lahko postrežemo tudi z grškim jogurtom in medom ter orehi ali mandlji.

Ali ste vedeli ...

Da ima banana petkrat več magnezija in trikrat več železa kot jabolko ter vsebuje kar 358 mg kalija (na 100 g).

Tako banana kot ovsena kaša sta tudi bogat vir vlaknin in ker je razmerje sladkorja in vlaknin lepo uravnano, ne povzročata hitrega dviga krvnga sladkorja. Banano si občasno lahko privoščijo tudi diabetiki (pri prehrani diabetika je prvi kriterij pri izbiri hrane glikemični indeks), pravijo strokovnjaki.

Še 6 stvari o banani, ki jih morda niste vedeli:

  1. Banana poskrbi za več energije kot energijski napitki, pravi raziskava Appalachian State University
  2. Ker je bogat vir kalija, poskrbi za zdravje srca.
  3. Dobro zrele banane so naravno odvajalo, pišejo v raziskavi.
  4. Banana poskrbi za dobro voljo. Vsebuje namreč majhne količine triptofana, esencialne aminokisline, ki skupaj z vitaminom B6 spodbuja nastanek serotonina, hormona sreče.
  5. Nekaj študij pravi, da banane pomagajo tudi pri menstrualnih bolečinah ter lajšajo simptome PMS. Tudi za to je zaslužen vitamin B6.
  6. Če pa vas je piknil komar, uporabite kar olupek banane, ki ga položite na srbeče mesto. Glede tega bi bile sicer potrebne dodatne raziskave, a škodit ne more, če preizkusimo.

Recept za eksotično ovseno kašo s pečenimi bananami

Sestavine:

Ovsena kaša

  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 3 skodelice vode
  • 1 cimetova palčka
  • 1/4 skodelice brusnic (lahko tudi rozin)
  • 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 3 žlice kokosovega sladkorja (oz. po okusu)
  • 1/2 skodelice kokosovega mleka

Pečena banana

  • 1 banana
  • košček masla
  • 1 žlica mletega cimeta
  • sladilo po potrebi in okusu
Priprava:

1. V skodelici vode namakamo ovsene kosmiče 5 minut. Medtem v kozici zavremo dve skodelici vode in cimetovo palčko. Dodamo namočene ovsene kosmiče in vmešamo brusnice (ali rozine). Na majhnem ognju kuhamo od 7 do 10 minut.

2. Kuhani kaši odstranimo cimetovo paličico, primešamo pa še sveže nariban muškatni orešček, kokosov sladkor in kokosovo mleko.

3. Banane narežemo na kolobarje in na hitro popečemo na ponvi z malo masla, sladkorja in cimeta.

Namig:  Če imate raje slane jedi, kašo skuhajte v slani vodi in jo postrezite kot prilogo k mesu in zelenjavi.

Poskusite še:

Več slastnih receptov preverite še v novi Jani.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri