Slasten večerni prigrizek: Fižolov kiš

5. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Slasten večerni prigrizek: Fižolov kiš (foto: Profimedia)
Profimedia

In tako preprosto pripravljeno.

Za 8 kosov potrebujete:
  • 600 g stročjega fižola
  • 1 zvitek listnatega testa
  • 200 g puste skute
  • 150 g smetane
  • 100 g nastrganega sira (na primer ementalec)
  • 3 jajca
  • 2 žlici sesekljanih zelišč (na primer peteršilj in drobnjak)
  • sol, poper
  • nastrgan muškatni orešček
Priprava:

Fižol očistite in ga približno 10 minut kuhajte v slani vodi. Po kuhanju ga oblijte s hladno vodo in ga dobro odcedite.

Razgrnite listnato testo in ga položite v namaščen podolgovat model za kiše (približno 15 x 30 cm; po možnosti s snemljivim dnom). Oblikujte nizek rob, testo pa večkrat prebodite z vilicami. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj).

Za pripravo obliva zmešajte skuto, smetano, nastrgan sir, jajca in sesekljana zelišča. Mešanico krepko začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Po listnatem testu porazdelite fižol in ga prelijte z oblivom. Kiš pecite 40 do 50 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice. Tekne vroč ali hladen.

Na kos: približno 320 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"