10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Slastna pomarančna pita z mandljevo podlago

Slastna pomarančna pita z mandljevo podlago (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 11. 2019

Kos pite za zajtrk? In skodelica omamno dišeče kave ali čaja. Verjetno se ne bi branili.

Slastna pomarančna pita, ki v sebi skriva dobro mero beljakovin, a ima v primerjavi z običajno nižjo energijsko vrednost.

Med zamenja sladkor, namesto velike količine olja, je uporabljeno mandljevo maslo, belo moko pa nadomestijo mandlji ter ovsena moka (zato je primerna tudi za tiste, ki ste občutljivi na gluten).

Pito si lahko privoščite za zajtrk, prigrizek ali kot sladico.

Profimedia
Sestavine za testo:
  • 140 g mandljev (1 skodelica)
  • 3 žlice ovsene moke
  • 2 žlici naravnega mandljevega masla (stopljenega)
  • 1 žlica kokosovega olja (sobna temperautra - konsistenca zmehčanega masla)
  • beljak enega velikega jajca (rumenjak boste porabili za nadev)
  • ščepec soli
Sestavine za nadev:
  • 3/4 skodelice manj mastne skute
  • 1/4 skodelice medu
  • 3 žlice pomarančnega soka
  • 1 žlica naribane pomarančne lupinice
  • 1 žlica ovsene moke
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 1 veliko jajce
  • 1 rumenjak
  • ščepec soli
Priprava ...
Shutterstock

1. Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in pripravite okrogel pekač premera 23 cm, ki se mu lahko odstrani dno. Pekač tanko namažite z maslom in obložite s peki papirjem.

2. V mešalniku zmeljite mandlje (ne preveč drobno) in jih pretresite v posodo, v kateri boste pripravili testo. Vmešajte moko, dodajte stopljeno mandljevo in kokosovo maslo ter ščepec soli.

3. Sestavine dobro premešajte, najbolje kar s prsti, da dobite drobtinam podobno maso. Nato dodajte še beljak in nadaljujte z mešanjem, dokler masa ne izgubi lepljivosti.

4. Testo pretresite v pekač in ga enakomerno razporedite ter poravnajte. Ne pozabite na robove.

5. Pecite približno 15 minut oz. toliko časa, da dobi testo rahlo zlato rjavo barvo, opazili boste tudi, da se začne rob odstopati.

6. Testo pustite počivati vsaj 15 minut in v tem času pripravite nadev, temperaturo pečice pa znižajte na 160 stopinj Celzija.

7. Vse sestavine za nadev dobro zmešajte v mešalniku. Dobiti morate gladko maso. Med mešanjem bodite pozorni, da med ne ostane na dnu, zato občasno ustavite in maso premešajte z lopatko (dobro postrgajte stranice ter dno).

8. Maso nato prelijte na testo, previdno postavite v pečico ter pecite približno 35 minut (masa se bo rahlo dvignila).

Pita naj se popolnoma ohladi na sobni temperaturi, nato jo postavite v hladilnik za vsaj 6 ur, še boljše kar čez noč.

  • Nasvet: vsaka pečica je drugačna, zato temperaturo mirno prilagodite, če veste, da bo tako boljše.
  • Namig: pita bo še boljša, če jo boste pripravili dan prej.

Idejo za recet nam je dala Taylor - Food, Faith and Fitness, certificirana osebna trenerka in nutricionistka

Preverite še: 8 slastnih receptov za zdrave beljakovinske prigrizke in sladice - za ljubitelje čokolade!

Ali pa: 10 najboljših zajtrkov za hujšanje

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri