kakijev-kruh

Sočen, prijeno sladkast, skoraj kot torta. Pripravljen pa brez rafiniranega sladkorja in iz polnozrnate moke. S kakijevim kruhom boste navdušili vse.

Kakiju ponekod zaradi okusne sladkosti pravijo tudi rajsko jabolko. Je prava mala zakladnica hranilnih in zdravilnih sestavin.

  • Odlikuje ga velika vsebnost enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev.
  • Zaradi velike vsebnosti betakarotena in drugih karotenoidnih antioksidantov spodbuja delovanje imunskega sistema.
  • V ljudskem zdravilstvu kaki uporabljajo za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali.
  • Koristen je za dobro delovanje ledvic in jeter.

A s tem se hranilne in zdravilne lastnosti kakija še zdaleč ne končajo.

Več preberite v člankih:

Zdaj pa pripravite skodelico, začnimo z mešanjem.  

Sestavine:
  • 1 ¼ skodelice kakijevega pireja (vzemite približno 5-6 zrelih kakijev, vsakega prepolovite in z žlico izdolbite mehko sredico. Če imajo semena, te odstranite, vendar se nikar ne trudite semena ločiti od 'mesa')
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici nesladkane jabolčne čežane
  • ½ skodelice oz. po okusu agavinega nektarja ali drugega tekočega sladila
  • 2 skodelici polnozrnate moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajne žličke jedilne sode
  • ½ čajne žličke ingverja
  • ½ čajne žličke muškatnega oreščka (sveže nariban)
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ skodelice rozin
  • ¼ skodelice nasekljanih orehov
Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite pekač.

V posodi zmešajte kakijev pire, limonin sok, jabolčno čežano in sladilo po okusu.

V drugi, večji posodi zmešajte preostale sestavine, razen rozin in orehov.

Mokre sestavine vlijte v suhe in zmešajte, da se moka lepo prepoji. Z mešanjem ne pretiravajte. Nato vmešajte še rozine in orehe.

Maso vlijte v pekač in pecite približno 40 minut (odvisno od pečice in pekača, pečenje lahko traja vse do 50 minut) oz. preverite z zobotrebcem. Zapičite ga v sredino, če ostane suh, je kruh pečen.

Kakijev kruh pustite stati 10 minut, nato odstranite iz pekača.

Preden ga postrežete, naj se popolnoma ohladi.  Kruh je najboljši popolnoma ohlajen, še boljši pa je naslednji dan.

Dodaten namig:

  • Dodate lahko tudi cimet in klinčke, če imate radi okus.
  • Kruh lahko spečete v manjšem silikonskem modelu za šarklje oz. potico ali povsem običajnem pravokotnem pekaču.

Poskusite še kakijevo pito iz polnozrnate pirine moke

Foto: Arhiv Mateja Tea Dereani

Sorodni članki

Kolač - pripravljen brez maščobe in jajc

Sladkarije niso nujno nezdravo zlo. Če so pripravljene iz pravih sestavin in jih pojemo v zmernih količinah, so vir kakovostne energije in zaradi visoke vsebnosti vlaknin tudi…

Najboljši bananin kruh

Ta kruh je posebno okusen, če ga popečemo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri