Slavnostni božični kvartet

22. 12. 2013
Deli
Slavnostni božični kvartet

Pečeni krapi dišijo po timijanu in rožmarinu, ribja juha s sirovimi popečenimi kruhovimi kockami in sladke košarice s slastno kremo pa poskrbijo, da se božična pojedina spremeni v pravo gurmansko doživetje.

Ribja juha s popečenimi kruhovimi kockami

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g kosov ribe (rep, okostje, glava brez oči)
  • 400 g korenovk za juho (korenje, zelena, peteršilj)
  • 1 majhna čebula
  • 5 zrn črnega popra
  • 5 zrn pimenta
  • 5 lovorovih listov
  • sol
  • 2 l vode
  • 3 rezine toasta
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica drobno nastrganega trdega sira
  • 200 g pečenih ribjih filetov
  • 1,2 l ribje juhe
  • 1 žlica sesekljane mlade čebule
  • peteršilj
  • poper in sol

Priprava:

1. Kose ribe položite v hladno vodo. Dodajte polovico korenovk, olupljeno čebulo in vse skupaj zavrite. Temperaturo nato zmanjšajte, posnemite peno, dodajte še oprane začimbe in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 1 uro. Juho nato precedite.

2. Toastu odrežite skorjo, ga zrežite na kocke in jih popecite na žlici masla. Popečene kruhove kocke porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, jih potresite s sirom in pecite v pečici, vse dokler se sir ne stopi.

3. Očistite še preostalo zelenjavo, jo zrežite na tanke trakove in jih popecite na preostalem maslu. Nato zelenjavo pokuhajte v precejeni juhi in jo rahlo zavrite.

4. Odstranite kožo pečenim filetom, jih porazdelite po krožnikih, prilijte juho z zelenjavo ter jo potresite s sesekljano mlado čebulo in peteršiljem. Na koncu dodajte še popečene kruhove kocke. Juho začinite s soljo in poprom.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.
Na osebo: približno 370 kcal, beljakovine: 28 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Krap z zelišči

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g krapov (neto)
  • 1 limona
  • šopek zelišč (rožmarin, timijan, žajbelj)
  • 2 stroka česna
  • sol in mlet poper
  • ščepec orientalske kumine
  • 4 žlice belega vina
  • 100 g masla
  • 4 žlice ribje juhe

Priprava:

1. Ribje filete oplaknite in jih otrite do suhega. Iztisnite sok limone. Ribje filete z vseh strani natrite z limoninim sokom, jih pokrijte s prozorno folijo in za približno 30 minut postavite v hladilnik.

2. Zelišča operite in jih osušite. Polovici potrgajte lističe in jih drobno sesekljajte. Česen olupite in ga na suho zdrgnite na strgalniku s ščepcem soli.

3. Po ribah porazdelite strt česen, sol, poper, orientalsko kumino in sesekljana zelišča ter jih položite v namaščen pekač. Okoli njih potresite preostala zelišča. Po njih prelijte še vino in na vsak filet denite tanko rezino masla. Pokrijte z aluminijasto folijo in ribe približno 25 minut pecite v pečici, segreti na 180–190 stopinj. Med peko jih večkrat prelijte z omako in juho.

4. Odstranite folijo in ribe pecite še približno 8–10 minut. Približno 5 minut pred koncem peke v pekaču stopite še preostalo maslo. Krape postrezite s toplo krompirjevo solato.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na osebo: približno 470 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Nasvet:

Da meso ne bo preveč pustega okusa, priporočamo soljenje opranega in očiščenega fileta, nato ga zavijte v folijo in čez noč postavite v hladilnik.

Topla krompirjeva solata

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g v oblicah kuhanega krompirja
  • sol
  • 1 koromač
  • 50 g puste slanine
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 žlice mešanice oljčnega olja in pomarančnega soka
  • 30 g parmezana

Priprava:

1. Krompir olupite, ga zrežite na rezine in jih začinite s soljo. Koromač očistite in ga zrežite na trakove. Liste drobno sesekljajte.

2. Nekaj trakov koromača prihranite za konec, preostale skupaj s slanino popecite na 2 žlicah oljčnega olja. Nato primešajte še mešanico krompirja in sesekljanih listov koromača ter vse skupaj nakapajte z mešanico oljčnega olja in pomarančnega soka.

3. Solato okrasite z lističi koromača in potresite z naribanim parmezanom.

Čas priprave: približno 20 minut
Na osebo: približno 270 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Medenjakove košarice z mandljevo kremo

Sestavine za 25 košaric:

  • 90 g gladke moke
  • 10 g kakava v prahu
  • 60 g sladkorja v prahu
  • pol žličke začimb za medenjake
  • ščepec nastrgane limonine lupinice
  • 50 g drobno naribanih medenjakov
  • 1 rumenjak
  • 80 g zmehčanega masla/stopljena maščoba
  • mandljeve paličice za okrasitev

Za kremo:

  • 2 rumenjaka
  • 150 ml mleka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 20 g jedilnega škroba
  • 125 g zmehčanega masla
  • malce mandljeve arome

Priprava:

1. Moko presejte v skledo skupaj s kakavom, sladkorjem in začimbami. Primešajte še limonino lupinico in naribane medenjake. Sredi kupčka naredite jamico in vanjo dajte rumenjak in koščke masla. Vse skupaj hitro zgnetite v testo in ga zavijte v prozorno folijo.

2. Testo za približno 1 uro postavite v hladilnik. Namastite modelčke in obložite s testom. V pečici, segreti na 170 stopinj, jih pecite 8–10 minut. Pečene košarice prevrnite iz modelčkov in počakajte, da se ohladijo.

3. V posodi z metlico za sneg stepite rumenjaka, mleko, sladkor in škrob in nato vse sestavine nad vročo vodno kopeljo zmešajte v gosto peno. Odstavite in mešajte toliko časa, da se zmes ohladi. Z metlico penasto stepite maslo in ga postopoma primešajte v skoraj hladno peno.

4. Na koncu dodajte še mandljevo aromo ali alkohol. Košarice napolnite s pripravljeno kremo, jih okrasite z mandlji in za približno 1 uro postavite v hladilnik.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut + hlajenje in mirovanje 2 uri.
Na košarico: približno 140 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"