Smuč s pečenim krompirjem

9. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Smuč s pečenim krompirjem (foto: revija Čarovnija Okusa)
revija Čarovnija Okusa

Smuč je vir lahko prebavljivih beljakovin, zdravih maščob, mineralnih snovi in vitaminov. Ima malo kosti in mehko belo meso prijetnega okusa.

Sestavine za 4 osebe

  • 1 smuč (približno 1,5–2 kg, že očiščen)
  • sol, poper
  • 50 g rezin slanine
  • nekaj vejic pehtrana
  • 1 šopek gladkega peteršilja
  • 1 kg mladega krompirja (tanke rezine)
  • četrt žličke mlete kumine
  • 4 razžvrkljana jajca
  • 4 žlice smetane
  • 1 žlica olja
  • 1 neškropljena limona
  • 50 g masla

Priprava

Ribo oplaknite, jo otrite do suhega in vanjo 4-krat prečno zarežite. Od zunaj in znotraj jo začinite s soljo in poprom ter trebušno votlino napolnite s pehtranom (nekaj lističev sesekljajte in jih prihranite za pozneje) in polovico peteršilja. Maslo kremasto zmešajte z drobno nastrgano lupinico neškropljene limone, malce limoninega soka, 1 ščepcem soli in sesekljanim pehtranom. Zvijte ga v zvitek in postavite v hladilnik, da se strdi.

V zareze ribe vtaknite slanino in ribo položite v pekač, obložen s papirjem za peko. Okoli nje razporedite rezine krompirja, vse skupaj solite in približno 30–40 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Na približno polovici peke krompir prelijte z mešanico jajc, smetane, soli, popra in mlete kumine. Takoj ko jajce zakrkne, pekač vzemite iz pečice in pustite ribo stati še nekaj minut. Na vsak kos ribe položite rezino limoninega masla in jo postrezite s pečenim krompirjem, ki ste ga potresli s preostalim peteršiljem.

Čas priprave: približno 55 minut

Na osebo približno 840 kcal, beljakovine: 81 g, maščobe: 34 g, ogljikovi hidrati: 51 g

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"