Sočne velikonočne pečenke

6. 4. 2012
Deli
Sočne velikonočne pečenke (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Sočne, okusne in glavne zvezde prazničnega kosila.

Nadevana svinjska ribica

Gorgonzola poskrbi za pikantnost

Nadevana svinjska ribica

Za 4 osebe potrebujete:

  • približno 500 g svinjske ribice
  • 1 šop bazilike
  • 150 g gorgonzole (sobne temperature)
  • 50 g sesekljanega belega kruha (od prejšnjega dne, brez skorje)
  • sol, poper
  • 2 žlici masla

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). V meso na debelem koncu zapičite dolg ozek in oster nož ter ga potisnite skozi ribico proti tanjšemu delu.

Zarezo z ročajem kuhalnice nekoliko razširite. Baziliko na drobno sesekljajte in jo zmešajte z gorgonzolo in kruhom.

Maso denite v vrečko za brizganje z velikim cevastim nastavkom in jo nabrizgajte v luknjo v mesu. Odprtino zašijte s kuhinjsko vrvico ali spnite z zobotrebci.

Meso začinite s soljo in poprom. Z vseh strani ga opecite na vročem maslu, postavite v pečico in pecite približno 15 minut.

Pečenko vzemite iz pečice, jo zavijte v folijo in jo pustite počivati približno 5 minut. Nato folijo previdno razvijte in prestrezite sok, ki se je natekel iz pečenke. Pečenko zrežite na rezine in jih pokapljajte z mesnim sokom. Po želji jih okrasite z zelišči in postrezite s krompirjevimi ocvrtki.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 340 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Stefani pečenka

Iz mlete perutnine in svinjine

Stefani pečenka

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 žemljo od prejšnjega dne
  • 2 čebuli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 mladi čebuli
  • ½ šopka peteršilja
  • 400 g mletega puranjega mesa
  • 400 g mlete svinjine
  • 1 jajce
  • 50 g zdroba
  • sol, poper
  • 4 trdo kuhana jajca

Priprava:

Žemljo namočite v vodi. Čebulo olupite, sesekljajte in popražite na olju, da postekleni. Pripravite mlado čebulo in peteršilj ter ju na drobno sesekljajte. Podolgovat oglat pekač (prostornine 1 l) namastite.

Žemljo ožmite in razdrobite. Zmešajte jo s čebulo, mlado čebulo, peteršiljem, mletim mesom, jajcem in zdrobom. Maso solite in poprajte ter dobro pregnetite.

V pekač naložite polovico mase, po njej razporedite olupljena jajca in jih prekrijte s preostalo maso. Maso na vrhu lepo poravnajte in pogladite.

Pečenko v pečici pecite od 70 do 80 minut. Previdno jo zvrnite iz pekača in postrezite vročo ali hladno.

Čas priprave: približno 2 uri.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 39 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Jagnjetina s česnovim maslom

Za prilogo pisan češnjev paradižnik

Jagnjetina s česnovim maslom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 stroka česna
  • 1 vejico rožmarina
  • 3 vejice timijana
  • 4 kose mladega jagnječjega fileja (po 180 g)
  • sol, poper
  • 80 g jogurtovega masla
  • 1 šop peteršilja
  • 1 žlico naribane lupine biolimone
  • 3 mlade čebule
  • 300 g rumenega in rdečega češnjevega paradižnika

Priprava:

Česen olupite in zrežite na tanke rezine. Rožmarin in timijan na drobno sesekljajte. Meso začinite s soljo in poprom.

V ponvi raztopite jogurtovo maslo. Dodajte česen, rožmarin in timijan ter na hitro premešajte. Na maščobo položite meso in ga pri nizki temperaturi pecite od 10 do 12 minut.

Vmes ga enkrat obrnite. Peteršilj oplaknite, osušite in sesekljajte. Zmešajte ga z limonino lupino. Pripravite mlado čebulo in beli del zrežite na 2 cm dolge koščke.

Meso vzemite iz posode in ga zavijte v aluminijasto folijo. Pripravite paradižnike in jih prerežite na pol. Na maščobo, ki je ostala od peke mesa, stresite paradižnike in mlado čebulo, premešajte in na hitro pregrejte.

Zelenjavo solite in poprajte ter ji primešajte 1 žlico peteršilja z limonino lupino. Meso povaljajte v preostalem peteršilju, zrežite na rezine in postrezite z zelenjavo. Poleg se prileže kuskus s sesekljano meto.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo: približno 290 kcal, beljakovine: 38 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord