Špageti z grobim pestom in pečenim paradižnikom

26. 6. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Špageti z grobim pestom in pečenim paradižnikom

Če paradižnik spečemo, se okusi še poudarijo in sladkost ter polnost zrelega plodu prideta res do izraza. To, da je najboljša paradižnikova prijateljica bazilika, pa že vemo. Tukaj bo zadišala v pestu.

Za 4 osebe

• 500 g špagetov

• 4-6 paradižnikov

• 1 mlad česen 

• sol • oljčno olje

Grob pesto

• 1 šopek bazilike

• 1 pest nastrganega parmezana ali trdega sira za ribanje

• 1 žlica mandljevih lističev ali pinjol 

• oljčno olje

Priprava

Pečico nastavimo na 200 stopinj. Paradižnik opremo, prerežemo na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti. Mlad česen nasekljamo skupaj s čvrstim zelenim delom. Baziliki osmukamo lističe, ki jih prihranimo, stebelca pa nasekljamo.

V majhen pekač razporedimo narezan paradižnik, pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in potresemo z nasek­ljanim mladim česnom in stebelci bazilike. Potisnemo v pečico, kjer naj se peče 20 minut.

Medtem pristavimo velik lonec vode. Ko zavre, solimo. Dodamo špagete in jih skuhamo po navodilih na embalaži, da ohranijo čvrstost.

V posodi možnarja ali paličnega mešalnika zmešamo lističe bazilike, mandlje ali pinjole in parmezan. Grobo stremo ali na hitro zmeljemo, da dobimo grobo pasto. Dodamo oljčno olje, da postane masa mazava. Tako narejen pesto stresemo na vroče odcejene špagete, premešamo in razporedimo po krožnikih. Na vrh vsake porcije položimo nekaj kosov pečenega paradižnika. Pokapljamo s sokovi iz pekača.

Tale tribarvna jed nas bo kar izstrelila v poletje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord