10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Špageti z grobim pestom in pečenim paradižnikom

26. 6. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Če paradižnik spečemo, se okusi še poudarijo in sladkost ter polnost zrelega plodu prideta res do izraza. To, da je najboljša paradižnikova prijateljica bazilika, pa že vemo. Tukaj bo zadišala v pestu.

Za 4 osebe

• 500 g špagetov

• 4-6 paradižnikov

• 1 mlad česen 

• sol • oljčno olje

Grob pesto

• 1 šopek bazilike

• 1 pest nastrganega parmezana ali trdega sira za ribanje

• 1 žlica mandljevih lističev ali pinjol 

• oljčno olje

Priprava

Pečico nastavimo na 200 stopinj. Paradižnik opremo, prerežemo na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti. Mlad česen nasekljamo skupaj s čvrstim zelenim delom. Baziliki osmukamo lističe, ki jih prihranimo, stebelca pa nasekljamo.

V majhen pekač razporedimo narezan paradižnik, pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in potresemo z nasek­ljanim mladim česnom in stebelci bazilike. Potisnemo v pečico, kjer naj se peče 20 minut.

Medtem pristavimo velik lonec vode. Ko zavre, solimo. Dodamo špagete in jih skuhamo po navodilih na embalaži, da ohranijo čvrstost.

V posodi možnarja ali paličnega mešalnika zmešamo lističe bazilike, mandlje ali pinjole in parmezan. Grobo stremo ali na hitro zmeljemo, da dobimo grobo pasto. Dodamo oljčno olje, da postane masa mazava. Tako narejen pesto stresemo na vroče odcejene špagete, premešamo in razporedimo po krožnikih. Na vrh vsake porcije položimo nekaj kosov pečenega paradižnika. Pokapljamo s sokovi iz pekača.

Tale tribarvna jed nas bo kar izstrelila v poletje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri