To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Špinačni njoki z lahko parmezanovo omako in jurčki

Špinačni njoki z lahko parmezanovo omako in jurčki (foto: majerija osebni arhiv) majerija osebni arhiv
19. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Špinačno kosilo, ki bo od vas zahtevalo nekoliko več truda, ampak verjemite, da se splača!

Za 4 osebe potrebujete

Njoki

  • 400 g kuhanega, pretlačenega in ohlajenega krompirja (na 30°C)
  • 50 g ostre bele moke
  • 50 g mehke bele moke
  • 40 g kuhane, dobro odcejene špinače
  • sol
  • 1 jajce
  • 20 g sveže naribanega parmezana

Omaka z jurčki

  • 30 ml oljčnega olja
  • 10 bučkinih cvetov, zrezanih na rezance
  • 50 g jurčkov, zrezanih na lističe
  • 100 g olupljenega in zmiksanega paradižnika
  • sol, poper, timijan

Omaka s parmezanom

  • 30 ml oljčnega olja
  • 3 listi bazilike
  • 1 ščep moke
  • 150 ml mleka
  • sol, poper
  • 30 g sveže naribanega parmezana

Garniranje

  • sveže nariban parmezan

Priprava

Špinačo za njoke premešamo s parmezanom in jajcem ter s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Skupaj z obema mokama jo dodamo krompirju ter na hitro vgnetemo v gladko testo. Razdelimo ga na manjše kose in z obema rokama zvaljamo v svaljke debeline 1,5 do 2 cm. Zrežemo enakomerne njoke, jih raztegnemo na pomokanem pladnju in shranimo na hladnem.

Omako z jurčki pripravimo tako, da na olju popražimo timijan, bučkine cvetove in jurčke. Solimo, popramo, zalijemo z zmiksanim paradižnikom in prevremo. Omako s parmezanom pripravimo tako, da na olju za trenutek popražimo liste bazilike, pomokamo, zalijemo z mlekom, razmešamo in prevremo. Nazadnje dodamo sol, poper in parmezan in ne kuhamo več.

Ko sta obe omaki pripravljeni v slani, vreli vodi, skuhamo njoke. Odcedimo in jih zabelimo s toplo parmezanovo omako.

Vroč servirni krožnik posujemo s sveže naribanim parmezanom. Prilijemo omako z jurčki, nanjo položimo špinačne njoke s parmezanovo omako, okrasimo z vejicami timijana in takoj ponudimo.

Pripravil: Matej Tomažič

Preveri še recept za korenčkove raviole s špinačno-bazilikinim pestom

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri