10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Spoznajte zdravilne lastnosti grozdja in preizkusite recept - piščanec z grozdjem

Spoznajte zdravilne lastnosti grozdja in preizkusite recept - piščanec z grozdjem (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Grozdje se odlično poda tudi mesnim jedem. Ste že kdaj preizkusili? Preverite zdravilne lastnosti grozdja, nato pa presenetite domače s to preprosto pripravljeno jedjo.

Katero grozdje vam je ljubše? No, barva je predvem stvar okusa, vse sorte namreč vsebujejo snovi, ki delujejo pozitivno na naše zdravje, med drugim na prekrvavitev in srčno-žilni sistem.

Te majhne energijske bombe, bogate s sadnim sladkorjem, nas tudi hitro oskrbijo z energijo.

Se pa sorte razlikujejo predvsem po sestavi hranilnih snovi:

  • bele imajo nekaj višjo energijsko vrednost, a hkrati tudi več kalcija in folne kisline.
  • Temne pa imajo več vitamina E in kalija.
  • Približno tretjina hranilnih snovi se skriva v pečkah.

Grozdje se najpogosteje uporablja za izdelavo vina ali soka. Lahko ga posušimo in dobimo rozine.

Najboljše so sveže grozdne jagode. Sveže grozdje je pravo bogastvo fosforja, ki poskrbi za živce in možgane, kalcija, železa, kalija, vitamina C in drugih antioksidantov.

Uporabite ga lahko tudi v receptu tako ...

Piščanec z grozdjem

Profimedia
Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 piščančja stegna
  • sol
  • 40 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 4 vejice bazilike
  • 300 ml suhega belega vina
  • 30 g moke
  • 40 g masla
  • 100 ml smetane
  • 20 g nastrganega parmezana
  • 300 g belega in temnega grozdja
  • 50 ml portovca
Priprava:

Očistite meso, ga začinite s soljo, premažite z oljem ter prekrijte z rezinami česna in baziliko. Nato ga pokrijte s folijo za živila in ga v hladilniku pustite počivati 2 uri.

Meso položite v pekač, ga zalijte z 1/3 vina in ga 45 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Moko zmešajte z maslom.

Preostalo vino zavrite v kozici, dodajte smetano in maslo z moko. Vse skupaj dobro stepite in zavrite.

Meso vzemite iz pekača. Nastali omaki dodajte sok in sir ter vse skupaj pustite lahno vreti 20 minut.

Grozdje prepolovite, odstranite pečke in sadeže na hitro popecite na preostalem olju. Dodajte portovec in ga pokuhajte. Stegna razporedite po krožnikih ter dodajte omako in popečeno grozdje.

Preverite še: Veste, katera hrana je najboljša za možgane? (+ slasten, preprost recept)

In preizkusite tudi: 3 slastne jedi iz krompirja (ideja za kosilo ali večerjo)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri