Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Svečan božični meni

16. 12. 2011

Za lažje praznične kulinarične odločitve.

Predjed

Zelenina juha

Kronana s sirom in z ocvrto zeleno.

Za približno 4 osebe potrebujete:

  • 1 velik gomolj zelene (približno 700 g)
  • 1 srednje veliko jabolko
  • 1 čebulo
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 100 ml jabolčnega vina
  • 1,5 l juhe • sol, poper
  • 150 g sira s plemenito plesnijo (na primer gorgonzole)
  • 150 g smetane
  • 100 ml olja za cvrtje

Priprava:

Zeleno, jabolko in čebulo olupite. 100 g zelene zrežite na trakove. Preostalo zeleno, jabolko in čebulo sesekljajte.

Maslo in olivno olje segrejte. Dodajte sesekljano zeleno in čebulo ter popražite. Prilijte jabolčno vino in ga povrite. Zalitje z juho, zavrite in pokrito kuhajte 7 minut, da se zelena zmehča.

Dodajte jabolko in kuhajte še 5 minut. Juho pretlačite ali zmeljite s paličnim mešalnikom. Začinite jo s soljo in poprom ter shranite na toplem.

Sir razdrobite. Smetano malce segrejte, ji dodajte polovico sira in ga med mešanjem raztopite. V manjši ponvi segrejte olje za cvrtje in v njem zlato rjavo ocvrite trakove zelene.

Juho nalijte v jušne skodelice. Pokapljajte jo z malo smetanovega preliva in na vrh položite malo preostalega sira in ocvrte zelene.

Glavna jed

Medaljoni, oviti s slanino

Na rdečem zelju s cassisom in burgundcem.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 glavo rdečega zelja (približno 1 kg)
  • 1 srednje veliko jabolko
  • 60 g masla
  • 2 klinčka
  • 2 žlici cassisa (likerja iz črnega ribeza)
  • 125 ml suhega zrelega burgundca
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici kisa
  • sol, poper 
  • 6 vejic timijana
  • 8 medaljonov iz svinjske ribice (po 70 g)
  • 2 žlici olja
  • 8 rezin mesnate prešane slanine
  • 200 ml juhe
  • 2 žlici vinjaka

Priprava:

Pripravite rdeče zelje, mu izrežite štor in liste zrežite na tanke trakove. Jabolko olupite, mu odstranite peške in ga sesekljajte.

Segrejte 40 g masla in dodajte zelje, jabolko in klinčke. Prilijte malo vode, liker in vino. Zelje začinite s sladkorjem, kisom, soljo in poprom. Pokrito dušite 35 do 40 minut, da se zmehča.

Pečico segrejte na 120 stopinj (ventilatorsko na 100). Timijanove lističe osmukajte in jih sesekljajte. Medaljone solite in poprajte. Na vročem olju jih popecite z vseh strani. Posujte jih z malo timijana in jih ovijte s slanino. Položite jih v pekač za narastke in jih postavite v pečico za 25 do 30 minut.

Maščobo, ki je ostala od peke mesa, zalijte z juho in vinjakom ter omako nekoliko povrite, da se zgosti. Omako odstavite, ji primešajte preostalo maslo in jo po potrebi še začinite.

Rdeče zelje razdelite po krožnikih, nanj položite po 2 medaljona in ju prelijte z omako. Poleg se priležejo krompirjevi cmoki, njoki ali krompirjev pire.

Čas priprave: približno 1 ura 10 minut.
Na osebo: približno 580 kcal, beljakovine: 35 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 20 g.

Sladica

Rogljičkov parfe

S sladkimi piškotnimi drobtinami.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 strok vanilje
  • 250 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 100 g vaniljevih rogljičkov
  • 150 g smetane
  • 100 g svežega jagodičja za okrasitev

Priprava:

Vaniljev strok po dolgem razpolovite in z noževo konico izpraskajte sredico. Mleku dodajte strok in sredico ter ga zavrite. Mleko precedite čez fino cedilo.

Rumenjaka in sladkor nad vročo vodno kopeljo stepite v penasto kremo. Med stepanjem dodajte mleko in pazite, da krema ne zavre. Nato kremo prestavite v hladno kopel in jo med mešanjem ohladite.

Rogljičke denite v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem na drobno zdrobite. Piškotne drobtine vmešajte v jajčno kremo. Smetano stepite in jo previdno primešajte piškotni masi. Maso prelijte v 4 modelčke ali kozarčke in jih postavite v zamrzovalnik za približno 5 ur.

Tik pred serviranjem modelčke do roba potopite v vročo vodo in parfeje previdno zvrnite na desertne krožnike. Obložite jih z jagodičjem in po želji okrasite s piškotom, pralinejem in sladkorjem v prahu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri