Svinjski file

28. 5. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Svinjski file

V posebnem plaščku iz čemaža in listnatega testa.

Za 4 osebe potrebujete

• 80 g čemaža

• sol

• 600 g svinjskega fileja

• poper

• 2 žlici olja

• 1 čebulo

• 300 g šampinjonov

• 100 g kuhane šunke

• 3 rumenjake

• 2–3 žlice drobtin

• 350 g listnatega testa

• 2 žlici smetane

Priprava

Čemaž preberite, ga operite in ga približno 3 minute blanširajte v slani vodi. Po koncu blanširanja ga otrite do suhega. Naoljite prozorno folijo in nanjo, kot bi polagali strešnike, razporedite čemaž. File začinite in ga popecite na 1 žlici olja. Položite ga na čemaž in ga ovijte z njim.

Sesekljajte čebulo in gobe. Čebulo zarumenite na 1 žlici olja. Dodajte gobe in jih pecite od 3 do 4 minute. Šunko zrežite na kocke in te zmešajte z 2 rumenjakoma, drobtinami in gobami s čebulo. Zmes začinite še s soljo in poprom. Pečico segrejte na 240 stopinj (ventilatorsko na 220 stopinj).

Razvaljajte listnato testo (30 x 40 cm). Po sredini daljše stranice testa razporedite tretjino gobje mešanice, nanjo položite file, ovit s čemažem, in ga premažite še s preostalo gobjo mešanico. File nato prekrijte s testom. Zatisnite končke in robove ter jih po potrebi okrasite s testom. File položite na papir za peko z navzdol obrnjenimi preganjenimi deli testa. Zmešajte 1 rumenjak in smetano, s pripravljeno mešanico premažite testo in file pecite približno 15 minut. Po tem času zmanjšajte temperaturo pečice na 180 stopinj (ventilatorska na 160 stopinj) in meso pecite še približno 15 minut.

Čas priprave: 1 ura in 20 minut.

Na osebo: približno 750 kcal, beljakovine: 50 g, maščobe: 47 g, ogljikovi hidrati: 33 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord