10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Tako pripravite indijski kruh iz ponve

Tako pripravite indijski kruh iz ponve (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Poleg riža tudi kruh spada k skoraj vsaki indijski jedi. Če jeste kari, se pomaka v omako. Tekne pa tudi s pomakami in čatniji, k mesu z žara, solati ali pa enostavno za grizljanje.

Raznolikost

Imenujejo se čapati, papadam, dosa ali puri. To so nizki kruhi, ki se pogosto pečejo v pečici, največkrat pa kar v ponvi ali pa na kamnu za pico. Nekateri se cvrejo celo v olju. Narejeni so iz drobno mlete pšenične, lečine ali čičerkine moke. Preostale sestavine so še voda, sol in ghee, prečiščeno maslo, intenzivne začimbe.

Za tipično aromo poskrbijo koriander, orientalska kumina, čili in česen. Druge vrste kruha, na primer naan, se pečejo iz kvašenega testa.

Rdeča lečina moka

Lečino moko, ki se uporablja za papadam, boste našli v specializiranih prodajalnah z azijsko hrano. Z mlinčkom za žito jo lahko iz posušene rdeče leče pripravite tudi sami.

Papadam s solato iz paradižnika in čičerke

Za 4 osebe potrebujete:

  • 200 g lečine moke
  • ½ žličke kajenskega popra
  • sol in poper
  • 1 žličko orientalske kumine 
  • 1 pločevinko čičerike (brez tekočine 265 g) 
  • 1 kos ingverja (2 cm) 
  • 1 posušen čili
  • 2 žlici arašidovega olja 
  • ½ žličke mlete paprike 
  • 1 žličko garam masale
  • 4 paradižnike
  • ½ kumara
  • 2 žlici limonovega soka 
  • 200 g jogurta 
  • 4 žlice sesekljanega drobnjaka 
  • rastlinsko olje 
  • 1 šopek rukole

Priprava:

Moko zmešajte s kajenskim poprom, ½ žličke soli in orientalsko kumino. Prilijte toliko vode (približno 200 ml), da dobite trdno, toda še gnetljivo testo.

Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko na 140 stopinj).

Čičerko odcedite, ingver nastrgajte. Čili strite in ga skupaj z ingverjem popražite na arašidovem maslu. Dodajte čičerko in jo dušite približno 5 minut. Potresite s papriko in garam masalo ter vse skupaj malce popražite. Začinite s soljo in poprom.

Paradižnike očistite in jih zrežite na četrtine. Kumari odstranite semena in jo zrežite na drobne kocke. Oboje zmešajte z 1 žlico limonovega soka. Jogurtu primešajte 1 ščepec soli, preostal limonov sok in drobnjak.

Testu dodajte malce olja in ga tanko razvaljajte. Izrežite okrogle kose. Na vročem pekaču jih pecite približno 15 minut. Postrezite z rukolo, paradižnikovo solato in jogurtom.

Na osebo približno 355 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 41 g.

Zeliščni kruhki naan

Za 8 kosov potrebujete:

  • 1 žlico sladkorja
  • ¾ žličke suhega kvasa
  • 480 g pšenične moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 180 ml toplega mleka 
  • 250 g grškega jogurta 
  • 80 g stopljenega masla
  • sesekljan koriander
  • mešana sesekljana sveža zelišča 
  • sol 

Priprava:

Zmešajte sladkor, kvas in 60 ml tople vode. Mešanico pustite stati 10 minut. Posebej zmešajte moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.

Kvašeni mešanici dodajte jogurt in mleko. Vse skupaj vmešajte v mešanico moke.

Testo pregnetite z rokami. Nato ga pokrijte in na toplem pustite vzhajati približno 60 minut.

Testo pregnetite, ga razdelite na 8 delov in razvaljajte ovalne kose (15 do 17 cm dolge, 6 cm široke). Z obeh strani jih premažite z oljem. Segrejte litoželezno ponev brez dodatka maščobe. V njej z vsake strani po 1 do 2 minuti pecite kruh naan.

Premažite ga z maslom in potresite z zelišči in soljo.

Čas priprave: približno 35 minut + vzhajanje testa 70 minut.
Na kos: približno 330 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 49 g.

Tanek čapati za grizljanje

Za 10 kosov potrebujete:

  • 125 g polnozrnate pšenične moke
  • voda
  • ½ žličke soli 
  • 1 žličko stopljenega masla ghee ali rastlinskega olja

Priprava:

Moko v skledi zmešajte s soljo. Z žlico primešajte 100 ml vode in maščobo ali olje. Nato vse skupaj z rokami zgnetite v mehko in voljno testo. Pustite ga stati 10 minut.

Testo gnetite še približno 5 minut. Razdelite ga na 10 kosov in vsakega razvaljajte v tanek krog (premer približno 15 cm).

Močno segrejte litoželezno ponev brez dodatka maščobe. Vanjo položite testo. Ko se po 2 do 3 minutah pojavijo rjavi mehurji, testo obrnite in ga pecite še 2 do 3 minute. Po želji robove z lopatko potisnite navzdol. Tako specite vse testo.

Pečene čapatije pokrijte s kuhinjsko krpo in jih postavite v toplo pečico. Prej jih lahko premažete še s stopljenim maslom.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na kos: približno 50 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 7 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri