10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Test ZPS predpakiranega mešanega mletega mesa

Test ZPS predpakiranega mešanega mletega mesa (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Predpakirano mleto mešano meso lahko uporabimo za pripravo številnih jedi, dostopno je tudi v živilskih trgovinah, kjer sicer ni mesnice, zato potrošniki pogosto posežejo po njem. Na ZPS pa jih je zanimalo, kako kakovostno je to meso. V okviru njihovega testa so na osmih izdelkih preverili senzorične, kemične in mikrobiološke lastnosti izdelkov ter označevanje in cene.

Rezultati so presenetljivi. Le trije izmed osmih vzorcev, kupljenih kot mleto mešano meso, so bili tudi zares mleto mešano meso, preostali pa so vsebovali različne dodatne sestavine in zato spadajo med presne mesnine – torej meso 'z dodatki', med katerimi so našli vse, od sladkorja, aksorbinske kisline do natrijevega acetata. Skupna ocena (označevanje, kemične lastnosti in ocena senzoričnih lastnosti) pa potrošnike prav tako ne bo razveselila, saj je bila večina ocenjena le povprečno.

Na ZPS vedno izpostavljajo, da je pomembno, da potrošniki preberejo označbo na izdelku, ko tega izbirajo prvič. Tudi pri nakupu predpakiranega mletega mesa to drži! Ni dovolj, da kupujete zgolj na podlagi glavne predstavitve izdelka in njegovega videza, ampak je treba prebrati tudi njegove sestavine in se tako prepričati, ali je mleto meso res samo mleto meso ali pa vsebuje 'dodatne' sestavine, in je torej presna mesnina.

Mleto meso ali presna mesnina?

Mleto meso je v Uredbi (ES) št. 853/2004 opredeljeno kot 'izkoščičeno meso, ki je bilo sesekljano na koščke in vsebuje manj kot 1 odstotek soli'. "Mletemu mesu je torej dovoljeno dodati (le) nekaj soli. Le takšni izdelki so lahko označeni kot 'mleto (mešano) meso', pri čemer potrošnik točno ve, kaj je kupil," izpostavlja dr. Tanja Pajk Žontar in dodaja: "Če pa proizvajalec mletemu mesu doda še druge sestavine, mora tak izdelek v skladu s Pravilnikom o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS št. 59/2012) obvezno označiti kot 'presno mesnino' in s tem potrošnika seznaniti, da ni kupil 'navadnega' mletega mesa, ampak mleto meso z 'dodatki'.

Če potrošnik kupi predpakirano meso, na katerem je z velikimi črkami napisano 'mleto mešano meso', seveda pričakuje, da je kupil mešanico prašičjega in govejega mesa, enako torej, kot če bi mešano mleto meso kupil pri mesarju. Pri testnih vzorcih pa smo po opravljenem pregledu sestavin hitro ugotovili, da ni vedno tako."

V petih od osmih vzorcev številni dodatki – ali so res potrebni?

Na ZPS jih je presenetilo, da so določeni izdelki predpakiranega mletega mesa, ki so bili potrošnikom poudarjeno predstavljeni kot mleto mešano meso, vsebovali tudi druge sestavine (prehranske vlaknine, škrob, barvilo, sredstvo za uravnavanje kislosti).

Gre torej za dva različna izdelka, kar pa potrošnik v praksi teže ugotovi, saj je besedilo, da gre dejansko za presno mesnino, navedeno v drobnem tisku. Na ZPS poudarjajo, da mletemu mesu ni treba dodajati drugih sestavin, če je osnovna surovina, torej meso, sveže kakovosti ter če je tehnološki proces higiensko in strokovno voden ter nadzorovan. Seveda pa mora biti zagotovljena tudi nepretrgana hladna veriga.

Od 3,89 do 6,40 €/kg

Razpon cen letošnjih vzorcev predpakiranega mešanega mletega mesa je bil od 3,89 do 6,40 €/kg. Cenovno ugodnejši izdelki so v povprečju dobili nekoliko slabše senzorične ocene. Sicer pa so cene pri tokratnem testu preverjali dvakrat, prvič v juniju, preden se je povečal DDV, ter drugič v začetku septembra.

Večina trgovcev v tem obdobju, glede na ugotovitve ZPS, ni spremenila cen, kar pomeni, da povečanega davka pri tem izdelku niso prenesli na potrošnike. Mercator in Interspar sta ceno zvišala za nekaj centov, kar je (verjetno) posledica spremenjene davčne stopnje, dobrih trideset centov več pa je treba zanj plačati v Eurospinu, kjer sprememba DDV-ja ne more biti edini razlog za podražitev.

"Primerjava cen enakih izdelkov s tistimi iz leta 2008 je pokazala, da se je povprečna cena mešanega mletega mesa v zadnjih petih letih povečala s 4,07 na 4,73 €/kg. Na prvi pogled malo, vendar pa gre za 16-odstotno podražitev, ki ni ravno zanemarljiva," izpostavlja dr. Pajk Žontar. V petih letih so se podražili vsi vzorci mletega mešanega mesa, razen vzorca L. Leclerc, najbolj pa vzorec Z dežele, in sicer za 1,81 €/kg.

Nasveti ZPS pri kupovanju mletega mesa

pakirano meso

1. Kupujte mleto meso pri mesarju, ki ima dovolj prometa.

2. Z mesarjem se dogovorite, katere kose mesa vam bo zmlel.

3. Lahko ga vprašate, ali je mletemu mesu dodal še kakšne druge sestavine, na primer sol (ki jo zakonodaja dovoljuje), saj boste lahko tako pri pripravi mesa dodali manj soli.

4. Pri nakupu predpakiranega mletega mesa bodite pozorni na rok uporabnosti in na datum pakiranja – seveda izberite čim bolj sveže izdelke.

5. Meso porabite čim prej – ne glede na navedeni rok uporabnosti.

6. Za varnost živil smo odgovorni tudi potrošniki, zato meso v toplejšem vremenu ob nakupu preložite v izolirno vrečko, hladilno torbo ali pa predpakirano meso zavijte v nekaj plasti časopisa in ga čim prej shranite v domači hladilnik.

7. Preverite temperaturo v domačem hladilniku, saj naj bi se predpakirano mleto mešano meso shranjevalo pri 2 0C.

Značke: meso test ZPS

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri