Tiramisu torta v obliki kupole

27. 11. 2011
Deli
Tiramisu torta v obliki kupole

Preprosta italijanska sladica, s katero boste presenetili tudi prave sladokusce in gurmane.

Za približno 12 kosov potrebujete

Za biskvit:

  • 5 jajc
  • 125 g sladkorja
  • 150 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška

Za kremo:

  • 3 liste želatine
  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 250 g maskarponeja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 100 ml hladnega ekspresa ali kave
  • 60 ml amareta (mandljevega likerja)
  • kakav v prahu
Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto stepite. Beljake stepite v čvrst sneg in ga previdno vmešajte v rumenjakovo maso. Moko zmešajte s pecilnim praškom, jo presejte na jajčno maso in na rahlo vmešajte.

Ognjevarno kupolasto skledo (premera 20 cm) ali pekač za torto (premera 26 cm) namastite in vanjo prelijte biskvit. V pečici ga pecite 30 do 35 minut. Previdno ga zvrnite na pladenj in pustite, da se popolnoma ohladi.

Želatino namočite. Jajca za kremo ločite na beljake in rumenjake. Rumenjake in sladkor v prahu penasto stepite nad vročo vodno kopeljo. Dodajte ožeto želatino in jo med mešanjem raztopite. Kremo odstavite in vanjo vmešajte maskarpone. Beljake in vaniljev sladkor stepite v čvrst sneg in ga vmešajte v kremo.

Biskvit vodoravno dvakrat prerežite. Ekspreso zmešajte z likerjem in z mešanico pokapljajte vse tri plošče biskvita. Kupolasto skledo oplaknite z mrzlo vodo in obložite s prozorno folijo za živila. Na debelo jo premažite s kremo in vanjo naložite plasti biskvita in preostale kreme. Na vrhu končajte z biskvitom.

Torto postavite v hladilnik za najmanj 4 ure. Previdno jo zvrnite na servirni krožnik in jo na debelo posujte s kakavom.

Čas priprave: približno 5 ur 15 minut
Na kos: približno 270 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 27 g

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"