umesana-jajca

Jajca so zelo praktično živilo. So hitro pripravljena, okusna in zelo hranljiva. Postrežejo s skoraj neverjetnim naborom različnih vitaminov in drugih hranil. Takšen obrok pa si lahko privoščimo praktično kadarkoli v dnevu. Če vas še nismo prepričali, poskusite naslednje recepte.

Prej pa preberite, zakaj bi morali jajca jesti pogosteje: Ubogo, po krivem obtoženo JAJCE

Super umešana jajca

Potrebujete:
  • 3 jajca
  • 1 čajno žličko kurkume
  • 1 čajno žličko chia semen
  • 2 žlici kokosovega mleka
  • ščepec soli
  • 2 čajni žlički olivnega olja
  • 100 g mladih špinačnih listov
  • 1 žlico pesta
Priprava:

Razžvrkljajte jajca, dodajte kurkumo, chia semena, sol in kokosovo mleko.

V ponvi segrejte žličko olivnega olja in na hitro popražite liste špinače (približno 30 sekund oziroma dokler ne uvenijo), nato jih stresite na krožnik.

V ponev vlijte jajca in počasi mešajte. Ko postanejo kremasta, dodajte špinačo.

Postrezite z žličko pesta.

Sestavine za pesto: šopek peteršilja, šopek bazilike, zdrobljen strok česna, 1-2 žlici limoninega soka, ½ čajne žličke sveže mletega popra, ¼ čajne žlička morske soli, 4 žlice hladno stiskanega olivnega olja.

Umešana jajca z gobami in peteršiljem

Za pripravo gob potrebujete:
  • 2 čajni žlički olivnega olja
  • 1 skodelico gob po vaši izbiri, očiščenih in narezanih
  • 1 strok česna, nasekljanega
  • 2 žlici svežega peteršilja, drobno nasekljanega
  • sol in poper
Za pripravo jajc potrebujete:
  • 4 jajca
  • 1-2 žlici kisle smetane
  • 1 čajno žličko olivnega olja
  • sol in poper
Priprava:

V ponvi segrejte olje in popražite gobe in česen. Ko se gobe nekoliko zmehčajo, odstranite z ognja. Dodajte peteršilj in rahlo premešajte. Pretresite na krožnik.

V manjši skledici vmešajte jajca in kislo smetano ter solite in poprajte po okusu. Jajca vlijte v segreto ponev in počasi mešajte, dokler ne zakrknejo.

Postrezite s popečeno rezino kruha in gobami.

Umešana jajca z vrta

Uporabite lahko katerokoli vrsto zelenjave z vrta ali najbližje tržnice. Naj bo čim bolj pisano. Mi smo uporabili bučko, paradižnik in špinačo.

Potrebujete:
  • 4 jajca
  • 1 žlico mleka
  • sol in poper
  • 2 čajni žlički olivnega olja
  • 1 majhno bučko, brez semen in narezano
  • 1 paradižnik, brez semen in narezan
  • ½ skodelice mladih špinačnih listov
  • ¼ skodelice pecorino sira
Priprava:

Razžvrkljajte jajca, dodajte mleko in špinačo ter solite in poprajte.

V ponvi segrejte olje in na olju popražite bučko. Pražite približno minuto. Nato dodajte še paradižnik in rahlo premešajte. Zmanjšajte temperaturo in vlijte jajca.

Ko so jajca na pol pečena, dodajte špinačne liste in sir. Nežno premešajte in pecite, dokler jajca popolnoma ne zakrknejo.

Jajca po mehiško

Potrebujete:
  • 4-5 jajc
  • 1 žlico kokosovega olja
  • 1 majhno čebulo, drobno nasekljano
  • ½ rdeče ali rumene paprike, narezane
  • ¼  čilija, narezanega
  • 1 strok česna, drobno nasekljanega
  • ½ skodelice paradižnika, narezanega na majhne kocke
  • ½ žlice sladke paprike
  • ½ žlice mletega koriandra
  • ½ žlice mlete kumine
  • sol
  • 1 suhi čili (chipotle), (izbirno)
Priloga:
  • 1 srednje velik avokado, narezan
  • 5-6 redkvic, narezanih na tanke rezine
  • 2 žlici mlade čebule, nasekljane
  • pest svežega peteršilja, nasekljanega
  • sok ½ limone
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper
Priprava:

V ponvi segrejte olje in popražite čebulo, papriko in čili, dokler se ne zmehčajo. Dodajte paradižnik, česen, začimbe, sol in chipotle čili. Pražite še nekaj minut. Če se začne mešanica prijemati, dodajte malo vode.

Razžvrkljajte jajca in jih vlijte v ponev. Počasi mešajte, dokler ne zakrknejo.

Zmešajte sestavine za solato in prelijte z mešanico limoninega soka, olivnega olja, soli in peteršilja. Postrezite skupaj z jajci.

Sorodni članki

Recept: Zajtrk, ki zakuri

Ste že poskusili umešana jajca po mehiško?

Brunch: 3 slastni recepti (+ triki za hitrejšo pripravo)

Čas je, da namesto običajnih palačink, umešanih jajc in še česa poskusimo naslednje 3 slastne recepte.

Slasten vegetarijanski praznični meni

Vegetarijanske praznične dobrote niso nič manj slastne od tradicionalnih pojedin. Skoraj prepričani smo, da bo takšen jedilnik razveselil celo vse tiste, ki sicer uživate…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri