10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Večerja v 15 minutah

5. 11. 2012

Ponujamo vam nekaj preprostih in okusnih idej za pripravo večerje.

Ramstek s paradižnikovo salso

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 paradižnike
  • 2 šalotki
  • 2 žlici zelenih oliv brez koščic
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja
  • 6 žlic olivnega olja
  • sol, poper
  • 1 žličko balzamičnega kisa
  • 4 ramsteke (po 180 g)
  • 250 g mešane solate
  • 1 žlico limoninega soka

Priprava:

Pripravite paradižnik in šalotko ter ju sesekljate. Olive odcedite in sesekljajte. Paradižnik, šalotko in olive zmešajte s peteršiljem in 2 žlicama olivnega olja. Salso začinite s soljo, poprom in balzamičnim kisom.

Zrezke na 2 žlicah olja pecite z vsake strani od 3 do 4 minute. Z obeh strani jih solite in poprajte.

Solato operite, očistite in osušite v solatni centrifugi. V skledi jo zmešajte z 2 žlicama olja, limoninim sokom, soljo in poprom. Zrezke položite na krožnike in jih obložite s solato in paradižnikovo salso.

Na osebo: približno 430 kcal, beljakovine: 42 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 3 g.

Omleta z lososom

Za 1 osebo potrebujete:

  • 100 g solate
  • 1 žličko gorčice
  • 1 žlico kisa
  • 1 žlico olivnega olja
  • sol, poper
  • 70 g prekajenega lososa v rezinah
  • 2 jajci
  • 3 žlice mleka
  • 1 žličko masla
  • 2 žlici drobnjaka

Priprava:

Pripravite solato in jo natrgajte na koščke. Gorčico, kis, olje, sol in poper zmešajte v preliv. Lososa narežite na trakove.

Jajci in mleko razžvrkljajte in solite in poprajte. V ponvi segrejte maslo in nanj vlijte jajca. Posutje z lososom in drobnjakom. Omleto pri nizki temperaturi pecite z obeh strani približno 5 minut, da zakrkne. Omleto prepognite in položite na krožnik. Dodajte solato in jo pokapljajte s prelivom.

Na osebo: približno 450 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 33 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

Bulgur v solati s špinačo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 ml juhe
  • 200 g bulgurja
  • 3 rdeče paprike
  • 1 kumaro
  • 150 g mlade špinače
  • 200 g fete
  • 1 limeto
  • sol, poper
  • 4 žlice olivnega olja

Priprava:

Juho zavrite, vanjo vsujte bulgur in ga pri najnižji temperaturi kuhajte približno 15 minut, da nabrekne.

Med tem pripravite zelenjavo. Papriko in kumaro zrežite na majhne kocke. Večje liste špinače natrgajte na koščke. Feto razdrobite.

Za preliv zmešajte limetin sok, sol, poper in olje. Bulgur z vilicami zrahljajte in ga v skledi zmešajte z zelenjavo in špinačo. Dodajte preliv in premešajte. Solato posujte s feto in po želji še s čilijem v kosmičih.

Na osebo: približno 420 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 39 g.

Obloženi kruh z jajcem

Za 4 osebe potrebujete:

  • 4 velike rezine rženega kruha (ali rženega toasta)
  • 120 g zeliščnega masla
  • 1 majhno kumaro
  • 8 tankih rezin kuhane šunke
  • 4 jajca
  • sol, poper
  • sesekljan peteršilj

Priprava:

Rezine kruha premažite z zeliščnim maslom. Kumaro operite in naribajte na zelo tanke rezine. Kruh obložite z rezinami kumare in kuhane šunke.

Preostalo zeliščno maslo raztopite v ponvi in na njem specite jajca na oko. Položite jih na šunko in jih začinite s soljo in poprom. Sendviče okrasite s peteršiljem.

Na osebo: približno 530 kcal, beljakovine: 29 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 23 g.

Zvitki s salamo in zelenjavo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 8 listov zelene solate
  • 2 stebli zelene
  • 1 rdečo papriko
  • ½ kumare
  • 4 tortilje (premera 22 cm)
  • 150 g kremnega sirčka
  • sol, poper
  • 20 rezin salame

Priprava:

Pripravite solato in zelenjavo. Solato, zeleno in papriko zrežite na tanke trakove. Kumaro olupite, ji odstranite semenje in jo zrežite na tanke trakove.

Tortilje malo pogrejte in jih (po želji) premažite s kremnim sirčkom. Po okusu jih solite in poprajte ter obližite s solato. Po solati razporedite salamo in zelenjavo. Tortilje zvijte, poševno prerežite na pol in postrezite zavite v papir za peko.

Na osebo: približno 330 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 26 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri