10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Velikonočna jajca malo drugače

26. 3. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Velikonočni čas je priložnost, da kuhana jajca ob šunki in hrenu postrežemo še kako drugače.

Jajca, polnjena z različnimi nadevi in slastno okrašena, bodo že na pogled popestrila praznično pojedino. Morda pa med izbranimi recepti najdete tudi idejo, kako porabiti jajca, ki ostanejo po velikonočnih praznikih.

Popolno živilo

Jajce velja za popolno živilo, saj vsebuje vse hranilne snovi, ki jih potrebujemo za normalna rast in razvoj. Poleg beljakovin in vitaminov A, D in B-kompleksa vsebuje življenjsko pomembne minerale kalij, kalcij, magnezij, železo in cink.

Toda z uživanjem jajc ne smemo pretiravati, saj vsebujejo tudi holesterol. 100 g jajc vsebuje kar 230 mg holesterola, medtem ko dnevno lahko zaužijemo do 300 mg holesterola.

Svežina in obstojnost

Uživamo lahko le sveža jajca, ki nimajo poškodovane lupine. Zaradi bogate hranilne vrednosti je jajce idealno gojišče za mikroorganizme, ki pridejo v jajce skozi poškodovano lupino in se ob stiku z zrakom hitro razmnožijo.

Kako sveže je jajce, lahko preverimo s preprostim testom. Surovo jajce položimo v vodo, in če obleži na dnu, je primerno za uporabo. Starejša jajca imajo večji zračni mešiček, zato lahko v vodi celo plavajo.

Kuhana jajca so manj obstojna kot surova, ker se pri kuhanju uniči zaščitni ovoj na površini lupine in tako mikroorganizmi brez težav prodrejo skozi pore v beljak. Ohlajena kuhana jajca je treba takoj shraniti v hladilniku in porabiti v nekaj dneh.

Kuhanje jajc

Sveža jajca, ki imajo sobno temperaturo, prelijemo s hladno vodo, zavremo in kuhamo 8, največ 10 minut. Nato jih odcedimo in takoj prelijemo, ali še bolje, kar potopimo v mrzlo vodo. Tako preprečimo, da bi se rumenjak prekuhal in dobil zelenkast obroč, ki pa ni nevaren za uživanje. Zelenkast obroč se dostikrat pojavi ravno pri velikonočnih jajcih, ki so obarvana z jedilnimi barvami, raztopljenimi v vroči vodi. V tem primeru jajca raje kuhajte kakšno minuto manj.

Zeliščna jajca

Sestavine:

  • 5 jajc
  • 3 žlice majoneze iz tube
  • 1 žlička gorčice
  • 3 žličke sesekljanih zelišč (drobnjak, zelena, peteršilj, krebuljica, bazilika)

Priprava:

Trdo kuhana jajca olupimo in razpolovimo. Rumenjake dobro pretlačimo in zmešamo z majonezo, gorčico in zelišči. Nadev dekorativno nabrizgamo v jajčne polovice.

Pikantno obložena jajca

Sestavine:

  • 5 jajc
  • 50 g šunke
  • 1 kisla kumarica
  • 3-4 žlice majoneze iz tube
  • ½ žličke gorčice

Za okrasitev:

  • kaviar
  • slani sardelni fileti 
  • kapre
  • češnjev paradižnik
  • peteršilj

Priprava:

Trdo kuhana jajca olupimo, razpolovimo in izdolbemo rumenjake. Šunko in kumarico zelo na drobno sesekljamo ter zmešamo s pretlačenimi rumenjaki, majonezo in gorčico. Nadev po okusu solimo in popramo. Jajčne polovice napolnimo z nadevom in po želji okrasimo s kaviarjem, tankimi trakovi sardelnih filetov, kaprami, rezinami paradižnika in listi peteršilja.

Jajca po mediteransko

Sestavine:

  • 5 jajc
  • 5 zvitih sardelnih filetov
  • iz pločevinke
  • 1 tuba majoneze
  • 1 žlička kaper
  • 4–5 zelenih oliv, polnjenih s papriko
  • peteršilj

Priprava:

Kuhana in olupljena jajca po dolgem prerežemo. Rumenjake izdolbemo in pretlačimo z vilicami. Kapre sesekljamo, 2 olivi pa narežemo na kolute. Rumenjake zmešamo s kaprami in narezanimi olivami ter dodamo nekaj kapljic olja od filetov in 1 žlico majoneze. Polovice beljakov napolnimo z nadevom in okrasimo z nabrizgano majonezo. Dekorativno jih obložimo z zvitimi fileti, polovicami oliv in lističi peteršilja.

Ocvrta polnjena jajca

Sestavine:

  • 7 jajc
  • 100 g šunke
  • 80 g dušenih ali praženih gob (ali iz slanice)
  • sol, poper
  • 20 g masla
  • 100 g drobtin
  • 500 ml olja za cvrtje
  • 20 g moke in voda za lepilo

Priprava:

Trdo skuhamo 5 jajc, jih olupimo in po dolgem razpolovimo. Rumenjake pretlačimo. Šunko zmeljemo, gobice pa zelo na drobno sesekljamo. Šunko, gobice, rumenjake in maslo zmešamo v gost nadev ter ga po okusu solimo in popramo. Beljake napolnimo z nadevom. Iz moke in vode zmešamo redko maso, s katero premažemo prerezano stran beljakov in po dva zlepimo skupaj. Jajca povaljamo v razžvrkljanih preostalih 2 jajcih in drobtinah ter ocvremo v vročem olju. Postrežemo kot samostojno jed s solato ali ob narezkih.

Solata Nica

Sestavine:

  • 1 manjša glava mehke solate
  • 1 majhna čebula
  • 400 g paradižnika
  • 200 g tunine v olju
  • 4 sardelni fileti iz pločevinke
  • 100 g črnih oliv
  • 4 trdo kuhana jajca

Za solatni preliv:

  • 100 ml olivnega olja
  • 50 ml vinskega kisa
  • sol, poper
  • sesekljan peteršilj

Priprava:

Pripravite zeleno solato, jo operite in dobro osušite. Z listi obložite skledo ali skodelice za solato. Čebulo narežite na tanke rezine, paradižnik pa na krhlje. Tunino, sardelne filete in olive odcedite. Tunino nekoliko razdrobite. Jajca olupite in narežite na četrtine. Pripravljene sestavine dekorativno zložite na solatne liste. Zmešajte sestavine za preliv in z njim pokapljajte solato. Poleg se prileže bageta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri