10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Velikonočne fulje

10. 3. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Fulje so značilna velikonočna jed na Goriškem. Nekoč so bogati goriški trgovci delili revnim meščanom suho pršutovo ali šunkino juho, da so lahko doma pripravljali fulje. Te so v Gorici imenovali tudi velikonočni 'pistun'.

Sestavine:

  • 50 dag kruha
  • 10 dag slanine
  • 1/2 čebule
  • 10 dag sladkorja
  • 15 dag rozin
  • naribana lupina 1/2 limone in 1/2 pomaranče
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • 5 dag bele moke
  • sol

Priprava:

Nariban kruh namočimo v suhi juhi, v kateri smo kuhali velikonočno šunko, ga odcedimo in ožmemo. Slanino narežemo na majhne rezine in ocvremo na sesekljani čebuli. Vse sestavine dobro pregnetemo in premešamo.

Oblikujemo za palec debele in 3–4 cm dolge svaljke. Povaljamo jih v moki in skuhamo v slani suhi juhi. Ko priplavajo na vrh, jih poberemo s penovko, odcedimo, malo osušimo in ponudimo z velikonočno šunko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri