Velikonočne torte

25. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Velikonočne torte

Velika noč je povezana s številnimi navadami. Poznamo na desetine posebnih prazničnih jedi in dandanes velja za tradicionalno velikonočno sladico tudi okusna velikonočna torta.

Jagodno-nugatova torta

Slastna in pripravljena brez peke. Idealno za začetnike.

Za približno 16 kosov potrebujete:

  • 600 g drobno sesekljanih mešanih oreškov
  • 500 g nugata
  • 10 listov želatine
  • 500 g jagod
  • 400 g navadnega jogurta
  • 200 g kremnega sirčka
  • sok in naribana lupina ½ bio limone
  • 80 g sladkorja
  • 400 g smetane
  • 1 žlico sladkorja v prahu

Priprava:

Na papir za peko narišite 3 kroge premera 28 cm, jih izrežite in položite na velik pekač. Oreške popražite v suhi ponvi brez dodane maščobe in ohladite.  Nugat raztopite pri nizki temperaturi in mu primešajte oreške. Maso namažite na kroge in počakajte približno 2 uri, da se ohladijo in strdijo.

Želatino namočite v hladni vodi. Pripravite jagode in jih 2/3 sesekljajte. Jogurt zmešajte s sirčkom, limoninim sokom in lupino ter sladkorjem. Želatino ožmite, raztopite in vmešajte v kremo. Smetano čvrsto stepite in jo primešajte kremi. Odvzemite 1/3 kreme, v preostalo pa vmešajte sesekljane jagode.

Na pladenj za torto položite eno nugatovo ploščo in jo premažite s polovico jagodne kreme. Na kremo položite drugo ploščo in jo premažite s preostalo jagodno kremo. Na vrh položite tretjo ploščo in jo premažite s preostalo skutno kremo. Torto postavite v hladilnik za približno 2 uri. Okrasite jo s preostalimi jagodami in posujte s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 4 ure 45 minut.
Na kos: približno 540 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 41 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Limonin skutni kolač

Za približno 8 kosov potrebujete:

  • 4 jajca
  • 1 kg pasirane skute
  • sol
  • 150 g sladkorja
  • 1 zavitek praška za limonin puding (ali 1 zavitek praška za puding z okusom smetane + 1 zavitek arome naribane limonine lupine) 
  • zavitek vanilin sladkorja
  • limonina lupina za okrasitev

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Rumenjake ločite od beljakov. Rumenjake zmešajte s skuto, praškom za puding, 50 g sladkorja in vaniljevim sladkorjem. Beljake, 1 ščepec soli in 100 g sladkorja stepite v čvrst sneg in ga vmešajte v skutno maso.

Pekač za torto (premera 22 cm) obložite s papirjem za peko. Skutno maso prelijte v pekač in jo v pečici pecite približno 50 minut. Če kolač začne preveč rjaveti, ga pokrijte z aluminijasto folijo. Pečen kolač nekoliko ohladite, ga previdno vzemite iz pekača in počakajte, da se popolnoma ohladi. Zrežite ga na rezine in okrasite s trakovi limonine lupine.

Čas priprave: približno 1 ura 25 minut.
Na kos: približno 240 kcal, beljakovine:21 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 29 g.

Hruškova kupola v kakavovem plašču

Za približno 16 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 230 g moke
  • 35 g kakava
  • 3 jajca
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 160 g sladkorja v prahu
  • 150 g raztopljenega masla
  • 150 g jogurta

Za nadev:

  • 600 g hrušk iz pločevinke
  • 40 g Dr. Oetker Gustina
  • 250 ml hruškovega soka
  • 30 g sladkorja
  • 2 cl hruškovega žganja
  • 900 g smetane
  • 2 zavitka vanilin sladkorja
  • 3 zavitke utrjevalca za smetano
  • korenčki iz marcipana

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Jajca in sladkor v prahu penasto stepite ter primešajte jogurt. Dodajte moko, pomešano s kakavom in pecilnim praškom, ter zmešajte v gladko testo. V testo vmešajte še tekoče maslo. Testo prelijte v namaščen pekač za torto (premera 26 cm) in ga pecite približno 40 minut. Biskvit ohladite na rešetki za kolače. Biskvit izdolbite tako, da ostaneta 1 cm debelo dno in rob. Izdolbeno sredico zdrobite v drobne drobtine.

Hruške odcedite in sesekljajte. Škrob zmešajte z malo hruškovega soka. Preostali sok in sladkor zavrite. Vmešajte škrob, dodajte hruške in žganje ter prevrite. Ohlajene hruške razporedite po biskvitni podlagi. Smetano, utrjevalec in vaniljev sladkor čvrsto stepite. Namažite jo na hruške v obliki kupole in jo posujte z biskvitnimi drobtinami. Torto okrasite s korenčki iz marcipana.

Čas priprave: približno 1 ura 40 minut. 
Na kos:
približno 445 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 48 g.

Lahka torta z vaniljevo kremo

Sestavine za približno 12 kosov:

  • 500 g listnatega testa
  • 300 g marcipanove mase
  • zelena barva za živila
  • 50 g jagodne marmelade
  • 10 marcipanovih ali sladkornih jajc

Za kremo:

  • 2 zavitka pudinga z okusom vanilje
  • 300 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 270 g masla
  • 1 žlica ruma
  • 100 ml jajčnega likerja

Priprava:

Listnato testo razvaljajte v tri enako velike kroge (premera 28 cm). Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih večkrat prebodite z vilicami. V pečici, ogreti na 220 stopinj, jih pecite nekaj minut, da se svetlo rjavo obarvajo. Plošče testa previdno preložite na rešetko za kolače in jih ohladite.

Prašek za puding zmešajte z 80 ml mleka. Preostalo mleko zavrite skupaj s 100 g sladkorja. Med stalnim mešanjem mu primešajte puding in kuhajte na nizki temperaturi nekaj minut, da se zgosti. Puding odstavite s kuhalne površine, ga prekrijte s prozorno folijo za živila in pustite, da se počasi ohladi.

Maslo kremasto stepite in mu po žlicah dodajte hladen puding. Dodajte še rum in jajčni liker ter vse skupaj stepite v gladko kremo.

Eno ploščo listnatega testa položite na pladenj in objemite s tortnim obročem. Nanj prelijte polovico kreme, jo pokrijte z drugo ploščo in spet prelijte s preostalo kremo. Na torto položite tretjo ploščo testa in jo premažite z jagodno marmelado. Torto za 2 uri postavite v hladilnik.

Odstranite tortni obroč. Marcipan po želji obarvajte z  zeleno barvo, ga razvaljajte in z njim prekrijte torto. Torto na koncu okrasite še z jajčki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord