Velikonočni branč

30. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Velikonočni branč (foto: Arhiv revije Lisa)
Arhiv revije Lisa

Na velikonočno jutro zajtrk preprosto združite z zgodnjim kosilom. K branču spada vse, kar običajno pripravite za zajtrk, pa tudi bolj krepke jedi. Verjemite, nihče se ne bo mogel upreti cimetovim zajčkom, malim grižljajem z ananasom, nadevani štruci ali pomarančnim palačinkam.

Pecivo je najboljše, če postrežete še toplo, zraven pa se priležejo slani ali sladki namazi s kremnim sirčkom in jagodni kompot.

Cimetovi zajčki

Za približno 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 500 g moke
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 3 žličke pecilnega praška
  • ½ žličke zmletega cimeta
  • 1 ščepec soli
  • 120 g masla
  • 2 jajci
  • 220 ml pinjenca

Za premaz:

  • 1 rumenjak
  • 1 žlico sladkorja

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Moko zmešajte s sladkorjem, pecilnim praškom, cimetom in soljo. Dodajte na kosmiče narezano maslo, jajci in pinjenec ter vse skupaj zgnetite v gladko testo.

Delovno površino dobro pomokajte in nanj položite testo. Testo razvaljajte približno 3 cm debelo in z modelčkom izrežite zajčke. Velik pekač obložite s papirjem za peko. Zajčke preložite na pekač in jih premažite z mešanico rumenjaka in mleka. V ogreti pečici jih pecite približno 18 minut, da se zlato rjavo obarvajo.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na kos: približno 260 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 35 g.

Pomarančne palačinke

Specite ali kupite že pečene palačinke in jih premažite z namazom iz pomarančne skute, smetane in sesekljanih pistacij. Palačinke zvijte, zrežite na kolute in jih posujte s sladkorjem v prahu.

Po želji jih postrezite z rabarbarinim ali jagodnim kompotom ter okrasite z lističi mete.

Grižljaji z ananasom, feto in orehi

Zrel ananas narežite na rezine ter jim odstranite lupino in stržen. Rezine ananasa zrežite na grižljaj velike koščke. Feto zrežite na majhne kocke in pripravite lepe polovice orehovih jedrc. Na ananas položite feto in orehe ter grižljaje na kratko popecite pod vročim žarom v pečici.

Okrasite jih s pehtranom in postrezite tople ali hladne.

Sendviči z umešanimi jajci

Polnozrnato žemljico s semeni prerežite na pol ter prerezani strani premažite z maslom in majonezo. Slanino zrežite na trakove in jo v ponvi hrustljavo popecite. Na maščobi, ki ostane v ponvi, specite razžvrkljana jajca in jih solite ter poprajte. Žemljice obložite z jajci in slanino ter posujte s sesekljanim drobnjakom.

Štruca, nadevana s šunko

Pripravite kvašeno testo za kruh ali kupite že pripravljeno. Oblikujte ga v štruco in ga z dlanmi sploščite. Kuhano šunko zrežite na kocke in jih razporedite po testu. Testo prepognite čez šunko in oblikujte v lepo štruco. Premažite jo z mlekom in jo v pečici, ogreti na 220 stopinj, pecite od 20 do 25 minut.

Zvitki z beluši in s pršutom

Pripravite zelene beluše in jim porežite spodnje olesenele konce. Stebla kuhajte v vreli osoljeni vodi od 3 do 4 minute, jih na cedilu prelijte z mrzlo vodo in jih dobro odcedite. Vsako steblo ovijte s tanko rezino pršuta ali kuhanega pršuta. Beluše postrezite v kozarcih ali skodelicah.

Nadevana jajca

Jajca skuhajte v trdo, jih ohladite in olupite. Na zgornji strani jim odrežite kapice in izdolbite rumenjake. Rumenjake pretlačite in jih zmešajte s sesekljanimi kapicami. Nadev po želji obarvajte s sesekljanim lososom, rdečo peso, zelišči ali karijem v prahu. Nadevu primešajte malo majoneze in ga nadevajte v izdolbena jajca.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"