10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Velikonočni jedilnik: Za sladokusce

28. 3. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Pisan obrok, ki bo popestril velikonočni pogrinjek.

Predjed

Velikonočna solata s poširanim jajcem

Za 6 oseb potrebujete:

  • 300 g mešane listnate solate
  • 250 g češnjevega paradižnika
  • 3 rezine toasta
  • 3 žlice masla
  • 6 rezin slanine
  • 6 žlic kisa
  • 1 žlico dijonske gorčice
  • sol, poper
  • sladkor
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 šop drobnjaka 6 jajc

Priprava:

Pripravite solato in paradižnike. Solato natrgajte na koščke, paradižnike pa prerežite na pol. Toast zrežite na kocke, jih popecite v ponvi na vročem maslu in jih odcedite na papirnati brisači.

Slanino zrežite na trakove in jih v ponvi hrustljavo popecite. Dodajte 3 žlice kisa, gorčico, sol, poper, sladkor in olivno olje. Drobnjak sesekljajte in ga vmešajte v preliv.

Litru vode dodajte preostali kis in jo zavrite. Jajca drugega za drugim ubijte v zajemalko in jih previdno potopite v vrelo vodo za približno 5 minut, da beljak zakrkne okoli rumenjaka. Solato in paradižnik razdelite po krožnikih in dodajte po 1 poširano jajce. Jajce prelijte s prelivom in jo posujte z opečencem.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 400 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 35 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Glavna jed

Puranje prsi z nadevom iz mletega mesa

Za 6 oseb potrebujete:

  • 1 žemljo od prejšnjega dne
  • 3 vejice timijana
  • 1 vejico rožmarina
  • 2 mladi čebuli
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 rdeč čili
  • 1 kg puranjih prsi (mesar naj vam jih odreže za zvito pečenko)
  • 150 g puranjih zrezkov
  • 600 g mletega mesa
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • 1 žlico sladke paprike v prahu
  • ½ žličke karija

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Žemljo namočite v vodi. Zelišča oplaknite in osušite. Lističe oziroma iglice potrgajte in jih na drobno sesekljajte. Mlado čebulo očistite, jo na drobno sesekljate in popražite na 1 žlici olja. Čili oplaknite, prepolovite, očistite, sesekljajte in primešajte mladi čebuli.

Puranje prsi plosko potolcite. Puranje zrezke na drobno sesekljajte in jih zmešajte z mletim mesom, jajcem, zelišči, mlado čebulo in ožeto ter razdrobljeno žemljo. Nadev dobro pregnetite in začinite.

Maso oblikujte v štruco in jo položite na puranje prsi. Meso zvijte in povežite s kuhinjsko vrvico. Zmešajte papriko v prahu, kari, sol, poper in preostalo olje. Zvitek premažite s pripravljeno mešanico, ga z vseh strani krepko opecite in nato v pečici pecite od 60 do 70 minut.

Čas priprave: približno 2 uri.
Na osebo: približno 550 kcal, B: 67 g, M: 29 g, OH: 5 g.

Sladica

Krema z jajčnim likerjem

Za 6 oseb potrebujete:

  • 6 jajc
  • 150 g maskarponeja
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 4 žlice jajčnega likerja
  • 100 g smetane
  • ½ zavitka utrjevalca za smetano
  • 2 žlici sesekljanih mandljev
  • čokoladni ostružki za okrasitev

Priprava:

Jajčnim lupinam previdno odrežite kapice. Jajca zlijte iz kapic in jih porabite za kakšno drugo jed (na primer poširana jajca za velikonočno solato). Jajčne lupite kuhajte približno 10 minut, jih odcedite in dobro osušite.

Maskarpone zmešajte s sladkorjem v prahu in jajčnim likerjem. Smetano in utrjevalec čvrsto stepite in jo skupaj s sesekljanimi mandlji primešajte maskarponejevi kremi.

Kremo z žličko previdno nadevajte v jajčne lupine in jih položite v škatlo za jajca. Postavite jih v hladilnik za približno 1 uro. Pred serviranjem kremo okrasite s čokoladnimi ostružki.

Čas priprave: približno 1 ura 20 minut.
Na kos: približno 230 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 9 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri