Recept za praznično sladico (ki ni potica): velikonočni venec z marmelado

16. 4. 2022 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Recept za praznično sladico (ki ni potica): velikonočni venec z marmelado (foto: profimedia)
profimedia

Poleg klasičnih jedi, s katerimi boste obložili svojo velikonočno mizo, letos nanjo postavite tudi malce drugačno sladico. 

Lahko bi rekli, da je velikonočna pojedina bolj zdrava od božične, saj na mizo postavimo pirhe, a če ne pazimo, nam lahko hitro kakšen odvečni kilogram pridelata potica in šunka. Skrivnost je v ravnotežju: če boste jedli v zmernih količinah, vam kos potice ne bo naredil veliko škode, pa tudi kruh obložen s šunko ne. 

Poskrbite pa, da ostanete v dobri formi tudi med prazniki in ne zanemarite gibanja. Če nimate časa, opravite krajšo intenzivnejšo vadbo, ali pa se odpravite vsaj na sprehod in na kakšen hrib. 

Če se vrnemo k jajcem, imajo kar nekaj dobrih lastnosti. Poskrbite le, da jih ne boste hranili na hladnem in jih pojedli v nekaj dneh. Jajca so odlično živilo takrat, ko si želite izgubiti odvečno maščobo. Beljaki so bogati z beljakovinami, ki bodo nahranile vaše mišice, obenem pa jajca ohranjajo dolg občutek sitosti in tako preprečijo prenajedanje ter prepogoste prigrizke. 

S pirhi zato dopolnite solato ali naj bodo priloga kosilu, so pa tudi dobra malica. Preverite še, zakaj vode, v kateri so se kuhala jajca, ne bi smeli zlivati v odtok.

Sedaj pa k sladici. Se vam že kaj cedijo sline? 

Za 4 osebe potrebujete naslednje sestavine: 
  • 250 g presejane moke
  • 35 g sladkorja
  • 4 g suhega kvasa
  • ½ žlice mletega cimeta
  • ½ žlice soli
  • 25 g zmehčanega masla
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 150 ml mlačnega mleka
  • ½ jabolka (kocke)
  • 35 g rozin
  • 25 g kandirane pomarančne lupinice

In še:

  • 35 g moke
  • marelično marmelado
Profimedia

V skledo dajte moko, sladkor, kvas, cimet, sol in maslo ter vse skupaj dobro pregnetite. Dodajte jajce, postopoma še mleko in zgnetite mehko in voljno testo.

Na pomokani delovni površini ga dobro pregnetite, položite nazaj v skledo, prekrijte s folijo in testo pustite vzhajati 90 minut.

Testo razvaljajte v pravokotnik. Potresite ga z jabolki, rozinami in pomarančno lupinico. Nato ga zvijte, ponovno pregnetite in ga pustite v skledi vzhajati še 60 minut.

Testo razdelite na 9 delov, oblikujte krogle in jih v razmikih po 5 mm v krogu zložite v pekač, obložen s papirjem za peko. Pokrijte jih s folijo za živila in pustite vzhajati še 60 minut.

Moko zmešajte z 2 žlicama hladne vode. Mešanico dajte v vrečko za dresiranje z luknjastim nastavkom in jo križno nabrizgajte na kroglice.

Venec 10 minut pecite pri 220 stopinjah in nato še 5 minut pri 200 stopinjah. Segrejte marmelado, jo pogladite skozi cedilo in z njo premažite vroč venec. Počakajte, da se ohladi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ