Vinarski narastek popečen s kislo smetano z žganjem

27. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Vinarski narastek popečen s kislo smetano z žganjem (foto: jessen)
jessen

Jesenski užitki s sladkim grozdjem

Za 4 osebe potrebujete

  • 1,2 kg krompirja
  • sol
  • 300 g kuhane šunke
  • 3 čebule
  • 300 g grozdja
  • 700 g šampinjonov
  • 2 žlici olja
  • 1 žličko sladkorja
  • 250 ml belega vina
  • 4 rumenjake
  • 40 ml žganja
  • 400 g kisle smetane
  • 200 g nastrganega sira
  • poper
  • 2 žlici limoninega soka
  • 50 g zeliščnega masla

Priprava

Krompir olupite, ga zrežite na rezine in jih približno 5 minut kuhajte v slani vodi. Šunko zrežite na paličice, olupljeno čebulo na obročke, grozdje in gobe pa po želji še prepolovite. Gobe popecite na olju in jih potresite s sladkorjem. Dodajte vino in čebulo ter vse skupaj dušite še približno 5 minut. Nato tekočino precedite in prestrezite prevretek.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). V večji model za narastek zložite krompir, gobovo mešanico in šunko. Posebej zmešajte vinski prevretek, rumenjake, žganje, kislo smetano in 100 g sira. Mešanico začinite s soljo in poprom ter jo prelijte po sestavinah v modlu. Potresite s preostalim sirom in koščki masla ter narastek pecite približno 20 minut. Nato ga potresite še z grozdjem in ga pecite še 5 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut.

Na osebo: približno 910 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 54 g, ogljikovi hidrati: 56 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord