To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Vrste moke – tipi glede na zrno

3. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

V receptih pogosto najdete navedbe o tipu moke – 400, 500 in druge. Kaj to pomeni?

Te številke se nanašajo na različno mletje žitaric in nakazujejo na količino mineralnih snovi v moki. Pri tipu 400 jih je denimo 400 mg na 100 g moke. Moka z višjim številom je temnejša od tiste z manjšim.

Pšenična moka

Tip 400 je univerzalna moka in je primerna za peko peciva vseh vrst. Uporabite jo lahko tudi, če je v receptu naveden kakšen drug tip moke, ki je nimate v domači shrambi.

Tip 500 se priporoča za testo, ki mora vzhajati.

Tip 1050 je močnejšega okusa in je primeren za mešanico moke za kruh.

Obstaja pa tudi poseben tip moke za vlečeno testo, ki mora biti še posebej elastično.

Ržena moka

Uporablja se predvsem za peko kruha. Ker je težja od pšenične, za rahljanje potrebuje še dodatno sredstvo za vzhajanje (na primer kislo testo).

Pirina moka

Je podobna pšenični, vendar bolj aromatična. Običajno je temu testu treba dodati več tekočine.

Brez glutena

Če ne prenašate glutena, lahko posežete po

  • riževi,
  • koruzni,
  • čičerkini ali
  • ajdovi moki.

Vendar vedite, da te vrste nimajo enakih pekovskih lastnosti kot pšenična moka in se ne morejo uporabljati v razmerju 1 : 1.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri