Wellingtonska pečenka: Goveji file z gobovo oblogo

19. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Wellingtonska pečenka: Goveji file z gobovo oblogo (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Vojvoda Wellington, ki je leta 1815 v bitki pri Waterlooju porazil Napoleona, je boter te jedi. Vojvoda sicer ni veliko dal na dobro hrano, vendar je kuhar vseeno ustvaril jed v njegovo čast.

Za 4 osebe potrebujete

  • 450 g šampinjonov 
  • 6 šalotk
  • 4 žlice olja
  • 1 šopek peteršilja 
  • 2 žlici paradižnikove mezge 
  • sol, poper
  • 800 g govejega fileja 
  • 1 zvitek listnatega testa (270 g)
  • 1 jajce
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlico mleka

Priprava

Gobe in šalotke sesekljajte in jih približno 10–15 minut pecite na 2 žlicah olja, da izpari vsa tekočina. Peteršilj sesekljajte. Skupaj s paradižnikovo mezgo ga primešajte gobam in vse skupaj začinite.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). File približno 5 minut z vseh strani pecite na ostanku olja, ga začinite in vzemite iz ponve. Testo razvijte v model. S krajše stranice odrežite 2 trakova (3 cm široka). Ločite rumenjak od beljaka. Robove testa premažite z beljakom. Na polovico testa potresite drobtine. Po njih razporedite polovico gobove mase. Pustite 2–3 cm širok rob. Na zmes položite kos mesa in po njem razporedite preostalo gobovo maso. Čez njo zapognite drugi del testa. Zatisnite robove. Razžvrkljajte rumenjak in mleko ter z mešanico premažite testo. Iz trakov testa naredite okraske, jih položite na testo in meso pecite še približno 25–30 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.

Na osebo: približno 710 kcal, beljakovine: 51 g, maščobe: 44 g, ogljikovi hidrati: 28 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek