12 najbolj koristnih jedi na žlico

13. 11. 2009
Deli
12 najbolj koristnih jedi na žlico

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to jesen čim večkrat privoščite.

Juhe so eden izmed največjih hlapcev Jernejev med vsemi jedmi, saj jim delamo hudo krivico. Vse preveč jih namreč izganjamo iz svojih domov, meneč, da spadajo le na jedilnike restavracij, ali, kar je še huje, v domove za ostarele.

Huda napaka! Juhe so namreč jedi s široko paleto božanskih okusov, polne najkakovostnejših hranil, in ker jih je lahko skuhati, jih je sposoben okus­­­no ‘scmariti’ tudi popoln začetnik z dvema levima rokama in z zavezanimi očmi.

Če hočete skuhati juho, potrebujete vodo, v katero boste vrgli meso, perutnino ali ribo, čebulo, začimbe in malo (ali ogromno) zelenjave. Zveni preprosto? Saj tudi je. In če boste upoštevali še teh nekaj preprostih navodil, boste v trenutku postali pravi mojster v kuhanju juh:

  • Vsako juho zgostimo tako, da vržemo vanjo kuhan krompir (ali pa ga skuhamo v juhi) in vse skupaj zmiksamo, preden postrežemo. Lahko ji dodamo tudi malo kisle ali sladke smetane ? pol skodelice je dovolj za šest skodelic juhe.
  • Narežite vse sestavine na enako velike koščke, tako da bodo hkrati kuhani. Manjši ko so, hitreje so kuhani.
  • Riž ali testenine skuhajte posebej in stre­­si­­­te v juho, ko je ta že skuhana. Če vse kuhate skupaj v istem loncu, bo juha škrobasta in motna.
  • Juhe, skuhane na bistrih jušnih osnovah, po domače povedano na dobri stari kurji ali goveji ‘župci’, so sicer zelo okusne, toda tudi navadna voda bo čisto v redu, če vanjo namečete dovolj zelenjave in drugih okusnih reči, kot so vino, sojina omaka ali zelišča. Seveda pa si lahko pomagate tudi z jušnimi kockami vseh vrst in okusov.

Zlata juha

Za 4 obroke

Čas kuhanja: 45 minut

Sestavine:

2 žlici masla

2 sesekljani šalotki ali 1 majhna čebula

70 dag na rezine narezanega korenja

6 skodelic bistre kokošje ali zelen­­­javne juhe ali vode

sol in sveže mlet poper po okusu

2 žlici sesekljane sveže krebuljice ali peteršilja za okras (po želji)

Priprava:

1. V velikem globokem loncu na srednjem ognju stopimo maslo. Dodamo zelenjavo in jo kuhamo približno 5 minut, dokler se ne zmehča.

2. Dodamo tekočino in zavremo. Zmanjšamo ogenj, tako da juha le rahlo brbota. Kuhamo še 10 do 15 minut in občasno premešamo, dok­ler se juha nekoliko ne zgosti in zelenjava omehča.

3. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom ali pa jo nekoliko ohladimo in zmešamo v sekljalniku. (Do te točke lahko juho pripravimo tudi vnaprej, jo ohladimo in shranimo v hladilniku. Jemo jo lahko tudi hlad­no ali rahlo pogreto. ) Juho po potrebi pogrejemo na majhnem ognju. Poskusimo jo in po potrebi še malo začinimo.

Na obrok: 257 kalorij, 11 g beljakovin, 31 g ogljikovih hidratov, 10 g maščob (5 g nasičenih), 5 g vlaknin, 674 miligramov (mg) natrija.

Za spremembo

Kremna juha iz korenja in ingverja

Dodajte juhi pri 1. točki eno žlico olupljenega in drobno naribanega svežega ingverja. Začinite jo s sojino omako in sezamovim oljem ali pokapajte s smetano.

Kremna juha iz brokolija in bazilike

Namesto korenja uporabite sesekljan brokoli. Med mešanjem dodajte pol skodelice sesekljane bazilike. Okrasite juho s parmezanom in jo pokapajte z oljčnim oljem.

Kremna juha iz rumene buče in kokosa

Nadomestite korenje z rumeno bučo, dve skodelici tekočine pa z dvema skodelicama kokosovega mleka. Pri točki 1 dodajte dve žlici sesekljanega česna ter žlico in pol karija v prahu. Okrasite s svežimi, sesekljanimi listi koriandra.

Kremna juha iz cvetače z žafranom

Nadomestite korenje s sesekljano cvetačo. Pri 1. koraku dodajte ? žličke žafranovih nitk, medtem ko mešate juho, pa še skodelico smetane. Okrasite s peteršiljem.

Goveja enolončnica

Za 4 do 6 obrokov

Čas priprave: 1 ? ure

V to juho lahko vržete vse vrste zelenjave, zato uporabite tisto, ki je sveža in pri roki. Nekaj pred­logov: paradižniki, bela čebula, krompir, repa ali koleraba, rumena buča ali stročji fižol. Če hočete skuhati gostejšo juho, zmanjšajte količino tekočine za dve skodelici ali pa dodajte več mesa in zelenjave.

Sestavine:

2 žlici repičnega ali koruznega olja

? kg govejega bočnika ali vratovine, obrežemo maščobo in na­­­­­- režemo na 2 cm velike koščke

1 sesekljana čebula

6 skodelic čiste goveje ali kake druge juhe ali vode

2 olupljena in na kocke narezana peteršiljeva korena ali korenčka

? (olupljenega in nasekljanega) gomolja zelene ali 1 steblo stebelne zelene (nasekljano)

1 skodelica na kocke narezane muškatne ali rumene buče

2 vejici svežega timijana ali rožmarina

1 lovorov list

? skodelice graha

sol in sveže zmlet črn poper po okusu

sesekljani sveži listi peteršilja ali drobnjaka

Priprava:

1. Olje segrejemo v velikem globokem loncu na srednjem ognju. Ko je vroče, dodamo govedino in cvremo približno 8 minut, dokler ni meso po vseh straneh lepo zapečeno. Odlijemo vso maščobo, razen dveh žlic. Dodamo čebulo in pražimo približno 5 minut, dokler ne postekleni.

2. Dodamo bistro juho ali vodo in segrejemo skoraj do vretja. Zmanjšamo ogenj na minimum, pokrijemo in kuhamo 30 minut. Dodamo peteršiljev koren, zeleno oziroma stebelno zeleno, bučo, zelišča in lovorov list ter premešamo. Kuhamo še kakih 30 do 40 minut, dok­­ler nista meso in zelenjava mehka.

3. Odstranimo vejice zelišč in lovo­­­­­rov list ter vmešamo grah. Posolimo in popramo po okusu, lahko tudi dodatno začinimo. Okrasimo s peteršiljem ali drobnjakom in postrežemo.

Na obrok: 254 kalorij, 22 g beljako­­­­vin, 14 g ogljikovih hidratov, 12 g maščob (3 g nasičenih), 3 g vlak­­­nin, 171 mg natrija.

Za spremembo

Pikantna juha z govedino in zelenjavo

Dodajte žlico drobno sesekljanega česna in dva posušena čilija. Čilija deset minut namakajte v vreli vodi, ju odcedite in jima z nožkom odstranite semena in steblo. Sesekljajte ju in ju skupaj s česnom dodajte podušeni čebuli. Če ste res za vroče, vlijte v juho vodo, v kateri sta se čilija namakala (in ustrezno zmanjšajte količino jušne osnove).

Juha z govedino in gobami

Dodajte 4 skodelice sesekljanih svežih gob. Pražite jih skupaj s čebulo (glej točko 1).

Ognjena mehiška juha

Za 4 do 6 obrokov

Čas priprave: 1 ura

Sestavine:

2 sveža čilija ali pekoča feferona

? kilograma na pol prerezanih svežih paradižnikov

2 žlici repičnega ali koruznega olja

3 na rezine narezani stroki česna

1 velika na rezine narezana čebula

sol in sveže zmlet poper po okusu

ščepec suhega origana

4 skodelice kokošje jušne osnove ali vode

2 skodelici sesekljanega kuhanega piščanca

1 do 2 skodelici koruznega čipsa in še nekaj koščkov za okras

2 limeti (iz ene iztisnemo sok, drugo pa narežemo na rezine)

1 skodelica sesekljanega svežega koriandra (ali peteršilja)

1 olupljen, na rezine narezan zrel avokado za okras (po želji)

1 do 2 na tanke rezine narezani redkvici za okras (po želji)

Priprava:

1. Segrejemo ventilacijsko pečico na 200 °C. Čilije in paradižnike razporedimo po pekaču, obloženem

s peki papirjem, in pečemo v pečici, dokler niso po eni strani lepo zapečeni. Obrnemo jih in zapečemo še po drugi strani. Ko se čiliji (oziroma feferoni) ohladijo, jim odstranimo kožico, pecelj in semena ter jih sesekljamo.

2. V velikem globokem loncu na srednjem ognju segrejemo olje. Dodamo česen in čebulo ter ju med občasnim mešanjem pražimo približno 10 minut, dokler ne postaneta zlato rjave barve. Dodamo paradižnike in čilije. Paradižnike zmečkamo s kuhalnico. Dodamo jušno osnovo ali vodo in zmanjšamo ogenj, tako da juha rahlo povreva. Kuhamo še kakih 20 do 30 minut.

3. Vmešamo piščančje meso in koruzni čips ter kuhamo še 3 do 5 minut. Začinimo z limetinim sokom, soljo in poprom. Okrasimo z redkvicami ali avokadom ali obojim in postrežemo skupaj z rezinami limete.

Na obrok: 409 kalorij, 23 g beljakovin, 48 g ogljikovih hidratov, 14 g maščob (2 g nasičenih), 7 g vlaknin, 541 mg natrija.

Mamina boljša paradižnikova juha

Za 4 obroke

Čas priprave: 30 minut

Sestavine:

2 žlici hladno stiskanega oljčnega olja

2 žlici paradižnikove mezge

1 velika sesekljana čebula

1 sesekljan korenček

sol in sveže zmlet poper po okusu

1 mala pločevinka (225 g) paradižnikovih pelatov s sokom

1 žlička svežih lističev timijana ali ? žličke suhega timijana ali

1 žlica sesekljanih svežih listov bazilike

3 skodelice kokošje, goveje ali ze­­­­­­­lenjavne jušne osnove ali vode

1 žlička sladkorja (po okusu)

Sesekljan svež peteršilj ali bazilika za okras (po želji)

Priprava:

1. V veliki, globoki posodi na srednjem ognju segrejemo olje. Čez približno minuto dodamo paradižnikovo mezgo in jo kuhamo še minuto. Dodamo čebulo in korenje. Posolimo in popopramo ter mešamo in kuhamo približno 5 minut, dokler ni čebula mehka.

2. Dodamo paradižnike in timijan ter kuhamo še 10 do 15 minut, dok­ler paradižniki ne razpadejo. Med kuhanjem občasno premešamo. Potem dodamo jušno osnovo ali vodo, premešamo in kuhamo, dokler ni juha vroča. Da se okusi prepojijo, kuhamo še 5 minut. Poskusimo in po potrebi še malo začinimo. Če je juha plehkega okusa, dodamo sladkor, če je pregosta, pa dodamo še malo jušne osnove ali vode. Okra­­­­­­­si­mo s peteršiljem in postrežemo.

Na obrok: 172 kalorij, 6 g beljakovin, 18 g ogljikovih hidratov, 9 g maš­­­čob (1 g nasičenih), 4 g vlak­nin, 482 mg natrija.

Za spremembo

Kremna paradižnikova juha

Namesto ene skodelice jušne osnove damo eno skodelico paradižnikov. Ko je juha skuhana, jo pretlačimo v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom. Pogrejemo, okrasimo in postrežemo.

Paradižnikova juha s smetano

Namesto olja uporabimo maslo in damo v juho tolikšne količine sestavin, kot je napisano v različici zgoraj. Namesto ene skodelice juhe zlijemo v juho, tik preden jo pretlačimo, skodelico smetane za kavo ali smetane za kuhanje.

Vida Voglar

vir:Men's Health

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"