Ajdovi štruklji in palačinke

29. 9. 2013
Deli
Ajdovi štruklji in palačinke

Ajda - nekoč hrana revežev, danes pa jo uvrščamo med najbolj hranljiva in zdrava živila. Pripravili smo dva odlična recepta z ajdovo moko.

Pri nakupu izberite domačo ajdo. Od daleč pripeljana ajda zaradi dolgotrajnega prevoza ni tako sveža in okusna kot domača, poleg tega pa je zlasti tista iz toplejših in vlažnih krajev lahko okužena s strupenimi plesnimi.

Ajdovi štruklji s skuto

Sestavine za testo:

  • 300 g ajdove moke
  • 1 jajce
  • za pognetanje ostra pšenična moka

Sestavine za skutni nadev:

  • 350 g pretlačene skute
  • 3 žlice tekočega masla
  • sol
  • 2 jajci
  • 2 žlici drobtin
  • 2 žlici goste kisle smetane

Priprava:

Moko v skledi poparite z osoljeno vrelo vodo, da nastane malo bolj mehka masa kot za žgance. V nekoliko ohlajeno testo dodajte jajce. Zgnetite in po potrebi dodajte ostro moko.

Testo položite na desko, potreseno z ostro moko, in ga zvaljajte, kar se da tanko. Premažite ga z nadevom in zvijte.

Štrukelj položite na vlažen in z drobtinami potresen prtič, ga vanj zavijte in na koncih povežite z vrvico. Štrukelj položite v osoljen krop, da gleda za prst iz vode. Zmerno naj vre od 30 do 40 minut, odvisno od debeline štruklja.

Kuhan štrukelj preložite na desko, malo ohlajenega odvijte in narežite.

Ajdove palačinke

Sestavine:

  • 150 g ajdove moke
  • 50 g pšenične moke
  • 2 jajci
  • 250 ml mleka
  • 1 ščep soli
  • olje za peko

Za nadev:

  • slivov džem (ali brusnični)
  • kisla smetana

Priprava:

Obe vrsti moke, jajci, mleko in sol razžvrkljajte v gladko testo brez grudic. Iz testa specite tanke palačinke. Palačinke premažite z dobrim domačim slivovim džemom in dodajte kanček kisle smetane. Prepognite jih na četrtine in po želji postrezite z vaniljevim sladoledom.

Palačinke lahko nadevate tudi z gobami, mesom ali zelenjavo.

Spoznajte zdravilne lastnost ajde. Preberite: Ajda – zdrava in hranljiva

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord