Brokolijeve polpete - odlično kosilo, večerja ali prigrizek za na pot

12. 7. 2019
Deli
Brokolijeve polpete - odlično kosilo, večerja ali prigrizek za na pot (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Lahko so popolno vegetarijansko kosilo ali večerja, lahko prigrizek, ki ga vzamete s seboj na pot ali v službo. Tudi otroci jih bodo oboževali.

Brokolijeve polpete boste imeli pripravljene v manj kot pol ure, za pripravo pa potrebujete pet preprostih sestavin, ki jih imate zelo verjetno že v kuhinji.

Spečete jih lahko v ponvi, na žaru ali v pečici. Odlične bodo v vsakem primeru. No, v ponvi bodo dobile zares lepo skorjico, a če pazite na prehrano, bodite varčni z oljem.

Če se odločite, da jih boste spekli v pečici, ne pozabite pečice predhodno segreti. Prav tako ponev oz. pekač v katerem boste pekli, da se ne bodo prijele.

Ste že preverili našo novo rubriko Žar od A do Ž? Našli boste še več slastnih receptov. Čaka pa vas tudi nagradna igra!

Prvi korak: skuhajte brokoli

Kar je precej preprosto. Vodo zavrite, rahlo osolite in v njej približno 5 minut kuhajte brokoli. Lahko ga skuhate tudi na sopari.

Tako pripravite brokolijeve polpete:

Kuhan brokoli dobro odcedite in cvetove drobno nasekljajte.

Stresite v posodo, dodajte jajci, parmezan, moko in česen. Solite in poprajte po okusu ter dobro premešajte.

V ponvi segrejte malo olja in specite polpete.

Polpete boste najlažje oblikovali z žlico - zajemite eno žlico mase, položite v ponev in sploščite, da dobite obliko polpete. Med polpetami naj bo dovolj prostora.

Pecite 2 do 3 minute na vsaki strani oziroma dokler ne dobijo zlato rjave barve, nato jih obrnite. Obrnite jih enkrat.

Če jih boste pekli v pečici: pečico segrejte na 200 stopinj Celzija in polpete pecite 10 do 13 minut. Če niste prepričani, ali so pečene, preprosto odkrhnite košček z vilico in poskusite.

Lepo zlato rjavo zapečene polpete postrezite s kislo smetano ali z jogurtom.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 450 gramov kuhanega brokolija
  • 2 večji jajci
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana
  • 4 žlice moke (oz. glede na gostoto mase)
  • nasekljan strok česna
  • sol in poper
  • olje za peko
Preverite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord