10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Čas je za zeleno hrano

14. 6. 2010

Na prvem mestu so zdaj vitamini!

Solata z zelenjavo in testeninami

Za 4 osebe potrebujete: 250 g cevastih špagetov, sol Š 200 g stročjega graha, 1/2 porovega stebla, 1 steblo zelene (z zelenjem), 1 rdečo papriko, 2 žlici masla, 50 ml juhe, 6 žlic belega balzamičnega kisa, 2 žlici olja, poper.

Priprava:

1 Testenine po navodilih z embalaže skuhajte al dente v vreli slani vodi.

2 Stročji grah oplaknite ter odščipnite peclje in konice stroka. Dve minuti pred koncem kuhanja testenin ga dodajte le-tem, nato odlijte vodo in vse skupaj dobro odcedite.

3 Por očistite, zrežite na tanke obročke in jih temeljito oplaknite. Zeleno oplaknite, potrgajte zelenje in ga drobno sesekljajte. Steblo zelene na kuhinjskem strgalniku grobo nastrgajte. Papriko oplaknite, prepolovite ter odstranite semenje in ločevalno kožico. Nato jo zrežite na drobne kocke.

4 V ponvi segrejte maslo in na njem na hitro podušite por. Dodajte kocke paprike, jih tudi malo podušite, nato pa prilijte juho in vse skupaj dušite približno 2 minuti. Začinite s kisom, oljem, soljo in poprom. Vse skupaj nato zmešajte s testeninami in stročjim grahom ter pustite stati 5–10 minut. Solato še enkrat začinite s soljo, poprom in po potrebi tudi še s kisom. Postrezite mlačno ali hladno.

Na osebo približno 330 kcal, B: 11 g, M. 7 g, OH: 57 g.

Priprava približno 25 minut, počivanje približno 10 minut.

Korenčkova listna solata

Za 4 osebe potrebujete: 300 g mešane listne solate (na primer endivija, glavnata solata, berivka, kristalka), 1 pest sojinih kalčkov, 12 češnjevih paradižnikov, 1 korenje, 1 mlado čebulo, 1 žlico sesekljanih solatnih zelišč, 2 žlici bučnih semen, 2 žlici sončničnih semen, sok in naribano lupinico neškropljene limone, 2 sesekljana stroka česna, 5 žlic belega vinskega kisa, 5 žlic oljčnega olja sol, poper, po želji nekaj medu

1 Listno solato in kalčke oplaknite in vse skupaj otresite do suhega. Solato natrgajte na grižljaj velike koščke. Oplaknite paradižnike, korenje in mlado čebulo. Paradižnike zrežite na četrtine, korenje ostrgajte in grobo nastrgajte. Mlado čebulo očistite in po dolgem zrežite na tanke trakove. Vse skupaj zmešajte, porazdelite v štiri skodelice ter posujte s semeni in zelišči.

2 Zmešajte limonin sok, limonino lupinico, česen, kis, olje in 5 žlic vode ter vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Preliv začinite s soljo, poprom in po želji še z medom ter jo prelijte po pripravljeni solati.

Na osebo približno 290 kcal, B: 8 g, M: 26 g, OH: 6 g.

Priprava približno 30 minut.

Radičeva špinačna solata

Za 4 osebe potrebujete: 1 majhen radič, 2 pesti špinačnih listov, 1 gomolj koromača, sok ene limone 1 rdečo čebulo, 2 rožnati grenivki 1 žličko naribanega hrena (svežega ali iz kozarca), sol, poper, sladkor

1 Radič razdelite na posamezne liste. Špinačo preberite in ji odrežite stebla in odebeljena listna rebra. Oboje oplaknite in dobro odcedite.

2 Koromač oplaknite. Klinasto odstranite zametek peclja in gomolj zrežite na tanke obroče. Nakapajte jih z limoninim sokom. Čebulo olupite in jo prav tako zrežite na tanke obročke.

3 Grenivke olupite z ostrim nožem, tako da boste popolnoma odstranili tudi belo kožico. Iz ločilnih sten izrežite fileje. To storite nad skledo, da boste lahko pri tem prestregli tudi sok sadeža.

4 Zmešajte pripravljene sestavine in jih porazdelite po 4 skledicah. Grenivkin sok precedite in ga zmešajte s hrenom. Začinite s soljo, poprom in sladkorjem in kot preliv nakapajte po solati. Po želji okrasite z rdečimi redkvicami.

Na osebo približno 80 kcal, B: 4 g, M: 1 g, OH: 12 g.

Priprava približno 30 minut.

Solata z rukolo in breskvami

Za 4 osebe potrebujete: 1 veliko pločevinko breskvinih polovičk (850 ml), 150 g rukole, 150 g mehkega sira z modro plesnijo (na primer bavaria blu), 1 žličko gorčice, 4 žlice malinovega ali belega vinskega kisa, sol, poper, 8 žlic oljčnega olja, 4 goveje steake (po 125 g), 1 žličko timijanovih lističev, 1 žličko rožnatega popra

1 Breskve denite v cedilo, jih odcedite in nato zrežite na kocke. Rukolo oplaknite in otresite do suhega. Dolga stebla odrežite, listke pa natrgajte. Sir zrežite na kocke. Vse sestavine nato denite v skledo.

2 Zmešajte gorčico, sol, poper in 6 žlic oljčnega olja. Preliv zmešajte s pripravljenimi sestavinami za solato in jo še enkrat začinite s soljo in poprom. Solato nato porazdelite po 4 krožnikih.

3 Steake začinite s soljo in poprom ter jih na preostalem vročem olju pri visoki temperaturi z obeh strani pecite približno 2 minuti. Dodajte timijan. Pečeno meso zrežite na koščke in postrezite k solati. Rožnati poper grobo zdrobite in ga posujte po solati.

Na osebo približno 630 kcal, B: 34 g, M: 42 g, OH: 22 g.

Priprava približno 25 minut, peka približno 4 minute.

Zelenjavna solata z ribo

Za 4 osebe potrebujete: 4 paradižnike, 1 zeleno papriko, 1 čili, 1 čebulo, 1 šopek mlade čebule, 100 g kock slanine, 7 žlic olja, strok česna, 5 žlic belega vina, 600 g čvrstega ribjega fileta, 2 žlici limoninega soka, 4 vejic timijana, sol, poper, 1 mango

1 Zelenjavo očistite in oplaknite. Paradižnike zrežite na kocke, papriko na tanke trakove, čili sesekljajte. Čebulo in mlado čebulo zrežite na tanke obročke in jih skupaj s slanino podušite na 1 žlici olja. Zraven iztisnite še česen. Dodajte čili in prilijte vino.

2 Ribji filet zrežite na kocke, ga denite v prevretek in pustite stati približno 5 minut. Začinite z limoninim sokom, timijanom, soljo in poprom. Mango olupite, odstranite koščico in meso sadeža zrežite na kocke. Skupaj s

paradižnikom, papriko in preostalim oljem ga dodajte k ribi in vse skupaj premešajte.

Na osebo približno 340 kcal, B: 28 g, M: 19 g, OH: 12 g.

Priprava približno 35 minut.

Solata s sirom in hrustljavimi kruhovimi kockami

Za 4 osebe potrebujete: po 100 g berivke in motovilca, 1 rdečo papriko, 1 rdečo peso (iz vakuumskega pakiranja), 6 stebel zelenih belušev, 4 rezine toasta, 4 žlice belega vinskega kisa, sol, poper, 4 žlice sončničnega olja, 2 žlici gorčice, 1 žlico sesekljanih zamrznjenih zelišč, 200 g sira

1 Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Solato očistite in jo tako kot zelenjavo oplaknite. Papriko prepolovite in odstranite semenje. Rdečo peso olupite in jo tako kot papriko zrežite na kocke. Beluše

poševno zrežite na koščke. Kruh zrežite na kocke, jih položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko in pecite v pečici od 5 do 10 minut.

2 Zmešajte kis, 6 žlic vode, sol, poper, olje, gorčico in zelišča in pripravljen preliv zmešajte s solatnimi listi in zelenjavo. Solato posujte s sirom in popečenimi kruhovimi kockami in jo postrezite.

Na osebo približno 400 kcal, B: 18 g, M: 27 g, OH: 22 g.

Priprava približno 30 minut.

Mehka solata z jajcem in pomladansko zeliščno omako

Za 4 osebe potrebujete: 3 trdo kuhana jajca, 2 srčka mehke solate, 3 korenje, 1 šopek redkvic, 150 g zamrznjenega graha, 300 g jogurta, sol, poper, 2–3 žlice limoninega soka, 1 žlico sesekljanega drobnjaka, po 1 žlico sesekljanega peteršilja in krebuljice, ž

1 Jajca olupite in zrežite na šestine. Solatne srčke razdelite na posamezne liste in jih prav tako kot zelenjavo očistite in oplaknite. Korenje ostrgajte in s strgalnikom zrežite na tanke trakove, redkvice pa zrežite na rezine. Grah 2 minuti kuhajte v vreli slani vodi, vodo po koncu kuhanja odlijte in grah prelijte s hladno vodo.

2 Zmešajte jogurt, sol, poper in limonin sok. Preliv denite v skledico in povrh posujte zelišča. Zelenjavo zmešajte in jo skupaj z jajci porazdelite po solatnih listih. Zraven postrezite zeliščno omako.

Na osebo približno 170 kcal, B: 13 g, M: 8 g, OH: 12 g.

Priprava približno 30 minut.

Rukolina solata s feto in redkvicami

Za 4 osebe potrebujete: 200 g rukole, 1 šopek redkvic, 1 mlado čebulo, 200 g feta sira, 2 žlici kaper, 1/2 žličke juhe v kocki (zrnate), 4 žlice belega balzamičnega kisa, 4 žlice oljčnega olja, sol, poper

1 Rukolo preberite, očistite in oplaknite ter nato otresite do suhega. Odstranite odebeljena stebla in liste natrgajte na nekoliko manjše koščke. Redkvice oplaknite, očistite in nastrgajte na tanke rezine. Mlado čebulo oplaknite ter bele in svetlo zelene dele zrežite na tanke obročke. Feta sir zrežite na majhne kocke ali pa ga zdrobite, kapre pa odcedite. Vse pripravljene sestavine denite v skledo.

2 Razžvrkljajte juho, 4 žlice vode, kis in olje ter preliv začinite s soljo in poprom. Vse sestavine za solato zmešajte s prelivom ter postrezite.

Na osebo približno 240 kcal, B: 11 g, M: 20 g, OH: 3 g.

Priprava približno 25 minut.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri