To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Češnje

24. 5. 2010

Sočne in hrustljave, sladke in kisle, debele in drobne so pravo poživilo in zdravilo za mnogo težav. Strokovnjaki priporočajo, da naj jih zaradi njihovih številnih zdravilnih učinkov med sezono vsak dan pojemo vsaj četrt kilograma. Če je le možno, sadno malico združimo z malo telovadbe, saj vsi vemo, da so najokusnejše pravkar nabrane češnje.

Hranilna sestava

 

  • Najbolj sladke vsebujejo do 15 odstotkov sladkorjev.
  • Vsebujejo veliko rudnin, med katerimi prevladujejo silicij, železo, kalcij, kalij, magnezij in cink.
  • Temno rdeča antocianska barvila, ki v telesu lovijo proste radikale in varujejo pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov, so v veliki meri odgovorna za zdravilno delovanje češenj.
  • Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-komplek­­sa in vitamin C.
  • Vsebujejo nemalo folne kisline, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi in ki pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

 

Zdravilne lastnosti

 

  • V nekaterih študijah so ugotovili, da posebna snov v češnjah za kar 50 odstotkov zmanj­­­ša nevarnost za nastanek raka.
  • Spodbujajo delovanje ledvic ter izločanje vode in toksinov iz telesa. V kombinaciji s semeni uravnavajo tudi raven krvnega sladkorja in podaljšajo občutek sitosti.
  • Blažijo revmatična obolenja sklepov, lajšajo težave z žolčem in znižujejo raven holesterola.
  • Rastlinska barvila skupaj z vitaminom C in cinkom krepijo in gradijo vezna tkiva ter jih naredijo prožnejša.
  • Vsebujejo blago naravno razkužilo, zato blažilno delujejo na vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze.
  • Velika vsebnost vitaminov in mineralov krepi imunski sistem in daje vašim mislim svežino.
  • Velike vsebnosti kalcija so pomembne za živčevje, zdrave zobe in kosti.

 

Priprava in uporaba

 

  • Najbolj zdrave in slastne so sveže. Ponudite jih z jogurtom, domačo skuto ali svežim bananinim sladoledom. Tega pripravite tako, da banane olupite in iz njih pripravite pire, ki ga hitro zamrz­­nete. Dobili boste okusno in osve­­žilno sladico z malo kalorijami.
  • Pravilno posušene lahko pozimi namočite in jih uporabite za pripravo sadnih kompotov brez kuhanja. Tako boste ohranili kar največ encimov in vitaminov.
  • Številni obožujejo češnjevo marmelado, džem in kompote. Okusna sta tudi sveže iztisnjen sok in vinski liker. Ponekod jih podobno kot borovnice ali gozdne jagode namakajo v domače sadno žganje.
  • Pri pripravi različnih sladic, kot so zavitki, pite in narastki, jih včasih poskusite kombinirati z jagodami, ribezom in malinami ter uživajte v čudoviti mešanici okusov.
  • Izkoščičene češnje lahko za spremembo prelijete z okusno polivko iz medu, limoninega soka in ščepca cimeta v prahu. Narahlo premešajte in uživajte!
  • Okusna, a malo manj znana jed je tudi češnjeva mrzla juha, ki se prileže zlasti v vročih poletnih večerih. Za pripravo potrebujete pol kilograma izkoščičenih češenj, rdeče vino, med, sok ene limone in nekaj kock ledu.

 

Izberite prave

 

  • Češnje so zelo občutljivo sadje, zato slabo prenašajo prekladanje sem in tja. Tiste, ki jih ne pojeste takoj, shranite na hladnem in jih pustite čim bolj pri miru.
  • V nasprotju z nekaterimi drugimi vrstami sadja po obiranju ne zorijo več, zato jih morate obrati v fazi popolne zrelosti, če želite uživati v polnosti okusa.
  • Med nakupom morate biti vedno pozorni, da imajo sadeži celo in nepoškodovano lupino. V deževnem vremenu so češnje pogosto razpokane, kar povzroči hitro kvarjenje.
  • Sveže boste v trgovini prepoznali po čvrstih in svetlečih plodovih brez uvelih pecljev.
  • V hladilniku ali v zelo hladni kleti jih lahko shranjujete nekaj dni, če so nepoškodovane.
  • Za daljše shranjevanje sta najprimernejša postopka zamrzovanje in sušenje. S hitrim zamrzovanjem celih ali izkoščičenih plodov boste ohranili največ vitaminov, rudnin in aktivnih encimov. Na zmerni temperaturi se posušijo v dnevu ali dveh, višje temperature (45 °C in več) pa že uničijo del toplotno občutljivih snovi.
  • Med toplotno obdelavo izgubijo del arome, vitaminov in drugih biološko aktivnih snovi.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri