Čičerika - popolno živilo za športnike

21. 6. 2013
Deli
Čičerika - popolno živilo za športnike (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Čičerika je odličen vir kakovostnih beljakovin in mineralov ter je še posebej primerna za športnike, vegetarijance in sladkorne bolnike.

V Aziji jo poznajo že tisočletja, pri nas pa je še najbolj poznana na Primorskem, saj za uspešno rast potrebuje zelo toplo in suho podnebje.

Odličen nadomestek mesa

Čičerika bo vaše telo oskrbela z beljakovinami, ogljikovimi hidrati in koristnimi maščobami. Ker počasi sprošča energijo v obliki škroba, je idealno živilo za športnike in priporočljiva za sladkorne bolnike. 

Poleg tega je bogat vir vitaminov (A, vitamini skupine B, C, D, E) in mineralov (železo, kalij, kalcij, magnezij).

Blagodejno vpliva na zdravje

Čičerika čisti organizem, spodbuja delovanje ledvic in jih čisti, preprečuje in zavira bolezni srca in ožilja, znižuje holesterol, zmanjšuje možnosti kapi ter čisti kri. Prehranske vlaknine, ki jih vsebuje, pa poskrbijo za zdravo prebavo in vežejo strupe iz črevesja.

V kuhi jo lahko uporabljamo v obliki kalčkov, kot stročnico ali čičerikino moko. Slednjo priporočajo vsem, ki so občutljivi na gluten.

Med najbolj priljubljenimi in znanimi jedmi pa je zagotovo čičerikin namaz - humus.

Humus

Pripravimo:

  • 500 g kuhane čičerke (ki jo čez noč namakamo),
  • 3 stroke česna,
  • 1 žličko mletega kumina,
  • 4 žlice sveže stisnjenega limoninega soka,
  • 2-3 jedilne žlice (lahko tudi več) tahinija (paste iz sezamovih semen),
  • 2 veliki pečeni papriki (lahko tudi več),
  • 2 žlici sezamovega, arašidovega ali oljčnega olja,
  • jedilno žlico sesekljanega peteršilja,
  • kajenski poper (lahko tudi črni ali pisani),
  • sol.

Namočeno čičeriko skuhamo do mehkega v slani vodi, v katero lahko damo en lovorjev list. Peno odstranjujemo sproti. Del vode, v kateri se je čičerka kuhala, shranimo. 

V mešalniku sesekljamo čičerko, pečeno papriko in česen. Dodamo tahini, olje, poper, kumino, limonin sok, peteršilj, po potrebi vodo, v kateri se je kuhala čičerka, in vse skupaj v mešalniku sesekljamo in zmešamo, da dobimo gladko, gosto in mazivo zmes.

Poskusimo in po želji dodamo še soli, limoninega soka, popra ipd. 

Zmes damo v hladilnik, da se okusi premešajo. Humus lahko v hladilniku hranimo teden dni, v zamrzovalniku pa nekaj mesecev.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"