Čičerka je odličen vir beljakovin

3. 7. 2016
Deli
Čičerka je odličen vir beljakovin (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

V vsakdanji prehrani kar prevečkrat pozabimo na čičerko, ki je tako enostavna za pripravo in tako dobra. Je odličen vir beljakovin, in to tako rekoč brez maščob in škodljivega holesterola. Še več, holesterol celo pomaga zniževati!

Čičerka je ena od najstarejših stročnic; na Bližnjem vzhodu so našli ostanke čičerke, stare celo 7.500 let. Že stari Grki so čičerko jedli kot osnovno živilo, surovo ali kot sladico. Tudi Rimljani so jo uporabljali na različne načine – kot juho ali pečeno. Ohranjeni so stari recepti rimskega gurmana Apiciusa. Z Bližnjega vzhoda se je čičerka po svileni poti razširila v azijske dežele.

Čičerko omenja Karel Veliki v svoji knjigi Capitulare de villis pod izrazom cicer italicus kot vrtnino, ki jo pridelujejo na vsaki kraljevi posesti. Nicolas Culpeper (1616–1654), angleški botanik in zdravnik, v svojih zapisih navaja, da je čičerka bolj hranljiva in povzroča manj vetrov kot fižol.

V svojem delu English Physitian iz leta 1652 navaja, da čičerka pospešuje izločanje sperme in mleka, pospešuje menstruacijo ter izločanje seča in pomaga pri odpravi ledvičnih kamnov.

Znižuje holesterol

Hrana, bogata z beljakovinami, pomaga tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Čičerka še posebej opazno znižuje holesterol. Srcu pa ne koristi le z zniževanjem holesterola, temveč tudi s svojo vsebnostjo folne kisline in magnezija. Dovoljšnja količina folne kisline naj bi za približno 10 % zmanjšala verjetnost za srčni infarkt.

Skodelica kuhane čičerke te oskrbi s 70 % priporočene dnevne količine folne kisline. Za še več učinka jo skombinirajte s kurkumo in česnom.

Priporočamo: Dobri rastlinski viri beljakovin

Nekaj hitrih nasvetov za kuhanje čičerke:
  • Suha zrna namakamo od 8 do 12 ur. Pred kuhanjem namočena zrna temeljito operemo. Vodo, v kateri smo čičerko namakali, obvezno odlijemo, da odstranimo naravne toksične spojine, ki so se med namakanjem izločile iz zrn.
  • Čičerko kuhajte skupaj z lovorjevim listom, kumino ali šetrajem, da nekoliko omilimo tvorbo plinov v prebavilih po zaužitju.
  • Posebne snovi, ki jih najdemo tudi v nekaterih drugih stročnicah, zavirajo telesno presnovo beljakovin, zato moramo zrna čičerke vedno dobro prekuhati.

Nekaj idej za pripravo jedi iz čičerke:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ