cicerka-solata

V vsakdanji prehrani kar prevečkrat pozabimo na čičerko, ki je tako enostavna za pripravo in tako dobra. Je odličen vir beljakovin, in to tako rekoč brez maščob in škodljivega holesterola. Še več, holesterol celo pomaga zniževati!

Čičerka je ena od najstarejših stročnic; na Bližnjem vzhodu so našli ostanke čičerke, stare celo 7.500 let. Že stari Grki so čičerko jedli kot osnovno živilo, surovo ali kot sladico. Tudi Rimljani so jo uporabljali na različne načine – kot juho ali pečeno. Ohranjeni so stari recepti rimskega gurmana Apiciusa. Z Bližnjega vzhoda se je čičerka po svileni poti razširila v azijske dežele.

Čičerko omenja Karel Veliki v svoji knjigi Capitulare de villis pod izrazom cicer italicus kot vrtnino, ki jo pridelujejo na vsaki kraljevi posesti. Nicolas Culpeper (1616–1654), angleški botanik in zdravnik, v svojih zapisih navaja, da je čičerka bolj hranljiva in povzroča manj vetrov kot fižol.

V svojem delu English Physitian iz leta 1652 navaja, da čičerka pospešuje izločanje sperme in mleka, pospešuje menstruacijo ter izločanje seča in pomaga pri odpravi ledvičnih kamnov.

Znižuje holesterol

Hrana, bogata z beljakovinami, pomaga tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Čičerka še posebej opazno znižuje holesterol. Srcu pa ne koristi le z zniževanjem holesterola, temveč tudi s svojo vsebnostjo folne kisline in magnezija. Dovoljšnja količina folne kisline naj bi za približno 10 % zmanjšala verjetnost za srčni infarkt.

Skodelica kuhane čičerke te oskrbi s 70 % priporočene dnevne količine folne kisline. Za še več učinka jo skombinirajte s kurkumo in česnom.

Priporočamo: Dobri rastlinski viri beljakovin

Nekaj hitrih nasvetov za kuhanje čičerke:
  • Suha zrna namakamo od 8 do 12 ur. Pred kuhanjem namočena zrna temeljito operemo. Vodo, v kateri smo čičerko namakali, obvezno odlijemo, da odstranimo naravne toksične spojine, ki so se med namakanjem izločile iz zrn.
  • Čičerko kuhajte skupaj z lovorjevim listom, kumino ali šetrajem, da nekoliko omilimo tvorbo plinov v prebavilih po zaužitju.
  • Posebne snovi, ki jih najdemo tudi v nekaterih drugih stročnicah, zavirajo telesno presnovo beljakovin, zato moramo zrna čičerke vedno dobro prekuhati.

Nekaj idej za pripravo jedi iz čičerke:

Sorodni članki

Leča - pozabljena super hrana

Leča je pravo super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična…

Čičerka - najslajša stročnica

Ta stročnica se morda ne znajde ravno pogosto na našem jedilniku, je pa enako dragocena kot vse druge, ki jih nanj uvrstimo pogosteje.

Leča – mala zrna za veliko moči

Ta vsestranska, slastna in zelo hranilna stročnica je poznana že več kot 8000 let. V prehrani uporabljamo samo njena semena različnih barv.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri