10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Ideja za kosilo: Ribji jedilnik

18. 1. 2013

Še vedno velja, da so ribe zdrava in kakovostna hrana. Privoščite si jih.

Predjed

Kozice s kokosom in z ananasom

Za 4 osebe: Zmešajte sok in naribano lupino 1 biolimete, 2 žlici olivnega olja, 1 žlico medu in 30 g kokosove moke ter solite in poprajte.

1 majhen ananas olupite in zrežite na kocke. 400 g očiščenih repkov velikih kozic zmešajte z ananasom in 1 narezano limonsko travo ter marinirajte 30 minut.

Nato kozice in ananas pecite v ponvi 3 minute in pokapljajte z limetinim prelivom.Kozice s kokosom in z ananasom

Glavna jed

Zelje v karijevi omaki s smučevimi fileti

Za 4 osebe potrebujete:

  • 800 g zelja
  • 1 čebulo in 1 strok česna
  • 3 žlice olja
  • 1 žličko sladkorja v prahu
  • 1 žličko karija v prahu
  • 100 ml suhega belega vina
  • približno 200 ml juhe
  • sol, poper
  • 100 g smetane
  • 600 g smučevih filetov s kožo
  • 3–4 vejice timijana
  • 1 žlico masla

Priprava:

Pripravite zelje in ga zrežite na trakove. Čebulo in česen olupite in na drobno sesekljajte. Popražite ju na 1 žlici vročega olja. Dodajte zelje, ga rahlo zarumenite in posujte s sladkorjem v prahu ter karijem. Zalijte z vinom in malo juhe.

Zelje solite in poprajte ter med občasnim mešanjem kuhajte od 10 do 15 minut. Po potrebi prilijte še malo juhe. Tik pred koncem prilijte smetano.

Filete oplaknite, osušite in zrežite na kose. Na preostalem olju jih skupaj s timijanom pri visoki temperaturi pecite na strani s kožo približno 4 minute. Filete obrnite, temperaturo znižajte, dodajte maslo in pecite še 4 minute. Začinite jih s soljo in poprom ter postrezite z zeljem v omaki.

Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo:
približno 380 kcal, beljakovine: 32 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 9 g.

Zelje v karijevi omaki

Sladica

Čokoladna torta s hruškami

Za približno 14 kosov potrebujete

  • 6 jajc
  • 200 g sladkorja oz. če želite bolj zdravo različico uporabite stevio
  • 75 g moke
  • 1 žlico kakava v prahu
  • 2 biskvitna oblata
  • 8 žlic brusničnega kompota
  • 500 g hrušk
  • 2 žlici hruškovega žganja
  • 150 g temne čokolade
  • 200 g smetane

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). 2 jajci in 80 g sladkorja penasto stepite. Dodajte moko in kakav ter zmešajte. Biskvit prelijte v namaščen pekač (premera 28 cm) in ga v pečici pecite približno 10 minut.

En biskvitni oblat obložite s 4 žlicami brusnic. Nanj položite ohlajen kakavov biskvit, ga obložite s 4 žlicami brusnic in pokrijte z drugim oblatom. Hruške olupite, očistite in sesekljajte. Skupaj z žganjem jih dušite 2 minuti in jih odcedite.

Čokoladno raztopite. Preostala jajca razdelite na rumenjake in beljake. Rumenjake in 80 g sladkorja penasto stepite v vroči vodni kopeli. Kremo prestavite v hladno kopel in jo med mešanjem ohladite. Primešajte ji tekočo čokolado. Beljake in 40 g sladkorja stepite v sneg.

Smetano čvrsto stepite. V čokoladno kremo najprej vmešajte sneg in nato še smetano. Torto premažite s polovico kreme, obložite s hruškami in premažite s preostalo kremo. Pred serviranjem jo dobro ohladite.

Čas priprave: približno 1 ura.
Na kos: približno 320 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 43 g.

Nasvet: Brusnični kompot ji daje osvežilno noto.Čokoladna torta s hruškami

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri