10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Je bio meso zares boljše ali le dražje?

25. 10. 2010

Pri mesu se zelo težko odločimo, ali bi vzeli bio ali ne, saj to stane dva- do trikrat več kot običajno. Kaj dejansko je 'bio' meso?Bio meso mora nositi posebno oznako, ki zagotavlja, da se živali dovolj gibljejo, se prehranjujejo z ekološkimi krmili, brez antibiotikov in hormonov, in da ne potujejo daleč do klavnic.

Kako zdravo je bio meso?

Znanstveno je dokazano, da reja na prostem z dosti gibanja in naravne paše zagotavlja boljšo kakovost mesa, ker živali pojedo več hranil, kot so omega 3 maščobne kisline, železo, vitamini B in cink.

Nihče pa ne more zagotoviti, da bi se lahko tudi bio rejci izognili kužnim boleznim, kot sta prašičja kuga ali BSE.

Se čuti razlika v okusu?

Bio govedina ima bolj svež vonj in je tudi mehkejša – vsaj tako so menile osebe, ki so se udeležile testiranja na dunajski univerzi. Pri bio svinjini so bile razlike v okusu manj izrazite.

Zakaj je bio meso tako drago?

Živali se ob taki reji počasneje redijo in jih je treba dlje pitati. To meso vsebuje tudi manj maščobe in vode in se med peko skorajda ne skrči.

Kje kupiti bio meso?

Bio meso redko zasledimo na prodajnih policah živilskih trgovin, nekaj več izbire je v večjih trgovinah z zdravo prehrano. Ekološko pridelano meso najlažje dobite neposredno pri rejcih ali na glavnih mestnih tržnicah. Trenutno je najbolje organizirana prodaja ekološkega mesa pod blagovno znamko Pohorje beef.

Meso mlade govedi, ki se je pasla na Pohorju in Kozjaku, lahko kupite na primer na mariborski tržnici in v trgovini Jasna, ki je v pokritem delu ljubljanske tržnice (več o prodajnih mestih na www.zveza-zadrug.si).

Druge rejce in ekološke kmetije, s katerimi se lahko dogovorite za nakup ekološkega mesa, najdete v iskalniku po trenutni ekološki ponudbi na spletnem portalu http://ekoloska-ponudba.vsi-zdravi.org.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri