Kaj povedo barve na našem krožniku?

9. 7. 2010
Deli
Kaj povedo barve na našem krožniku?

Poleti imamo na voljo veliko raznovrstnega sadja in zelenjave, in kar je najpomembnejše, lahko ju uživamo sveža. Prav tako imamo več možnosti, da uživamo lokalno hrano, ki ni prepotovala tisoče kilometrov, da je prišla na naše krožnike.

Če imamo res srečo, lahko sadje in zelenjavo naberemo kar na svojem vrtu. Za naše zdravje je bistvenega pomena, da jemo svežo in raznovrstno hrano, in to najlažje naredimo tako, da si vsak dan v tednu obarvamo z drugo barvo in temu primerno izbiramo tudi hrano. Naj vam pokažem na primeru:

Ponedeljek naj bo rumen.

Za zajtrk lahko ponudite svež ananas, za malico marelice, za kosilo koruzno enolončnico in za večerjo popečene rumene bučke in rumeno papriko. Seveda lahko jeste tudi preostalo hrano, vendar naj v ponedeljek prevladuje rumena. Rumena barva je barva razuma in pomaga utrjevati spomin ter razvijati umske sposobnosti.

Torek je rdeč.

Zajtrk začnite z jagodami, za malico naj bo lubenica, za kosilo testenine z rdečo lečo in za večerjo ribica in paradižnikova solata. Hrana, ki je rdeče barve, vsebuje veliko vitamina C in preostalih pomembnih antioksidantov.

Sreda naj bo zelena.

Tu verjetno ne boste imeli težav. Zeleno solato bi morali jesti vsak dan, jedilnik pa lahko obogatite tudi z brokolijevo juho in osvežilnim napitkom iz kivija in zelenega grozdja. Zelena barva je barva ravnovesja in tako tudi sokovi iz zelene listnate zelenjave izločajo strupe iz telesa in uravnavajo razmerje med bazičnostjo in kislostjo.

Četrtek je oranžen.

Betakaroten v oranžnih živilih se v telesu spremeni v vitamin A, ki je pomemben antioksidant. Korenčkova juha za predjed, pomarančni sok namesto kavice in mango za večerjo vam bodo dali veliko energije.

Petek je rjav.

Polnozrnati izdelki bi morali biti na vašem jedilniku vsak dan. Če niso, je to odlična priložnost, da tokrat namesto belih skuhate polnozrnate testenine. Rjavo barvo lahko v jedilnik dodate tudi s fižolovo solato. Hrana, v kateri prevladuje rjava barva, je polna vlaknin, ki uravnavajo prebavo, maščobe v krvi in pomagajo pri hujšanju.

Sobota je bela in kot nalašč za piknik.

Namesto čevapčičev pojejte več pečenih šampinjonov, začinjenih s česnom. Za večerjo pa velik lonček kefirja. Živila bele barve so dober vir kalcija in fosforja in so zato pomembna za zdrav kostni sistem.

Nedelja je modra.

Dan začnite z veliko skodelico borovnic. Za kosilo si pripravite pečen jajčevec, za večerjo pa sadno solato iz sliv, robid in temnega grozdja. Modra barva vas bo naredila bolj mirne in zbrane. In ne pozabite, da lahko poleg modre hrane ta dan pojeste še kaj drugega.

Drug način za vnašanje raznovrstne in raznobarvne hrane v jedilnik je lahko tudi igrica 'zastava'. Namesto da vprašate družino, kaj bi jedli za kosilo, jih vprašajte, katero zastavo bi jedli. Če je odgovor npr. Italija, jim za kosilo pripravite belo: kuhan krompir, zeleno: blitva, rdeče: pire iz korenčka.

Napisala: Mojca Cepuš, nutricionistka
Befit – vaš košček zdravja

vir:: Lisa

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek