10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kalčki

5. 7. 2011

V zadnjem času je na policah z zelenjavo naših trgovin vedno večja ponudba kalčkov. Različne poganjke zelenjave lahko zdaj najdemo tako v trgovinah z biološko pridelano prehrano kot v velikih trgovskih centrih. Toda kalčke lahko vzgojite tudi doma. Niso zahtevni, v njihovem okusu pa lahko uživamo že nekaj dni po tem, ko jih posejemo.

Korak za korakom

Kalčke lahko gojite vse leto. Potrebujete le široko stekleno posodo ali kalilnik, ki ga lahko naredite sami. Pri vsem tem je zelo pomembno le, da so semena organska in namenjeno kaljenju, saj so navadna semena ponavadi obdelana in jih zato ne priporočamo.

Katera semena izbrati

Gojimo lahko kalčke različnih rastlin:

Čebulnice: rdeča čebula, bela čebula, vodna kreša in por. Njihov okus je blažji od čebule.
Glavnate rastline: solata, redkvice, brokoli, rdeče zelje, črna redkev in radič. So malo pikantni.
Žitarice: oves, pšenica, koruza, kvinoja (pravijo ji mati žitaric), amarant in ajda. So sočni in sladkasti.
Stročnice: leča, čičerka, zelena soja (fižol mungo), fižol azuki in drugi. Okus je osvežilen.
Oreški in semena: sončnična semena, kikiriki, sezam. Zanje je značilen oljnat okus.
Listnate rastline: detelja, blitva, lucerna (alfa alfa). Odlikuje jih blag, skorajda nevtralen okus, zato jih lahko pripravimo različno.
Začimbe: božja travica (triplat), koriander in komarček. Imajo značilen okus zelišč.

V specializiranih prodajalnah lahko najdete zanimive tradicionalne mešanice, kot so energetska, azteška, germanska in rimska mešanica.

Gojenje

Semena kalčkov lahko posadite v posebne kalilnike, ki jih kupite v trgovini, kjer ste kupili semena. Kalilnik ponavadi sestavljajo trije pladnji z luknjičastim dnom ali iztočnim kanalom, da voda izteka. Držite se priloženih navodil. Če se ne boste odločili za nakup kalilnika, kalčke lahko gojite kar na podlagi iz vate ali v stekleni posodi.

Na vati

Vrtna kreša, rukola, gorčica in bazilika kličejo po tradicionalnem gojenju, pri katerem za podlago uporabimo vato ali kuhinjski papir. Plastično posodo ali plitko stekleno skodelico prekrijte z debelim slojem vate ali kuhinjskega papirja. Po podlagi enakomerno posujte semena (ne preveč na gosto) in jih poškropite s škropilnico za rože. Posodo prekrijte s temnim papirjem ali s plastično folijo in počakajte, da semena vzklijejo. Vata ali kuhinjski papir morata biti ves čas vlažna, ne smeta pa biti preveč namočena. Ko semena vzklijejo, kar se ponavadi zgodi po dveh dneh, posodo odkrijte in jo prestavite na svetlo, najbolje kar na okensko polico, da bodo kalčki rasli in ozeleneli. Iz posode jih vzemite, ko zrastejo do želene višine.

V steklenem kozarcu

Če bi radi kalčke gojili v steklenem kozarcu za vlaganje, ga prej dobro umijte. Za dobro žetev nista dovolj samo voda in svetloba. Tako kot dojenčki potrebujejo mir, čistočo in red, so ti dejavniki potrebni tudi za vzgojo malih rastlinic: semena od 2 do 8 ur, preden jih prestavite v stekleno posodo, namakajte v vodi. Ko nabreknejo, so oživela in bodo, če jim boste zagotovili dovolj svetlobe, vzklila. V kozarec nasujte tanek sloj semen in ga pokrijte z gazo ali ostankom zavese ter pritrdite z elastiko. Kozarec pustite v temi, dokler semena ne vzklijejo. Idealna temperatura za klitje je od 15 do 25 stopinj Celzija.

Poskrbite, da bodo imela semena dovolj svežega zraka in kisika, sicer bodo kalčki hitro začeli odmirati. V tej fazi morajo biti semena vlažna, vendar ne namočena v vodi. Vsaj dvakrat na dan jih je treba sprati s hladno vodo, da bi preprečili razvoj bakterij in fermentacijo. Semena lahko sperete v cedilu kar pod pipo, ali pa kozarec napolnite z vodo in jo odlijte skozi gazo. Če bi radi imeli barvite kalčke, jih potem, ko vzklijejo, izpostavite sončni svetlobi in dobili boste tako zelo potreben klorofil.

Če bi radi, da so poganjki beli, naj bo kozarec ves čas v temi. Poganjki morajo dišati po svežem in svežino poosebljati tudi po videzu. Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembno je, da jih med klitjem spirate. Po določenem času bodo lupine semen odpadle, odplakne naj jih voda za spiranje.

Prepolni zdravja

Kalčki, naj bodo pisani, bledi ali zeleni, so neverjetno zdravi. Mlajša kot je rastlinica, večja je koncentracija vitaminov A, B, C, D, E in K, ki so v njej. Kalčki so bogati z beljakovinami (predvsem kalčki stročnic) in vsebujejo veliko mineralov, kot so kalcij, cink, železo in magnezij. Polni so vlaknin in mikroelementov, v njih pa je malo ogljikovih hidratov. S porcijo kalčkov na dan zapolnimo primanjkljaj hranilnih snovi in pridobimo tako zelo pomembno življenjsko energijo.

Lepi in okusni

V okusu, kakovosti in strukturi kalčkov so velike razlike. Katere kalčke boste izbrali, je vprašanje okusa. V kulinariki jih lahko uporabimo na nešteto načinov. Najbolj praktično je, da jih jemo sveže: v solati, sendviču, namazih, hladnih juhah ali v tortiljah. Sveži kalčki so pikantni in hrustljavi. Kalčke stročnic je dobro prekuhati, saj se s kuhanjem poveča količina beljakovin v njih. Barviti kalčki, kot so kalčki blitve, belušev in rdečega zelja, pogosto krasijo jedi. Njihov okus je izrazit tudi, ko jih na hitro popečemo na ponvi ali v voku. Dodajamo jih v omake, juhe (ob koncu kuhanja) in na pice. V hladilniku ostanejo sveži tudi do dva tedna. Preden jih damo v hladilnik, jih moramo dobro osušiti, saj bodo sicer zaradi vlage zgnili.

Željka Fordren Jambrešić, Fotografije: Kristina Lenard (vir: sensa.si)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri