kolac-energijska-ploscica

Sladkarije niso nujno nezdravo zlo. Če so pripravljene iz pravih sestavin in jih pojemo v zmernih količinah, so vir kakovostne energije in zaradi visoke vsebnosti vlaknin tudi nasitne.

Vlaknine so zelo pomembne. Suho sadje (in tudi sveže) jih vsebuje obilo. Iz zdravih sestavin lahko pripravite domače sladkarije in pecivo.

Domače slaščice namesto energijskih ploščic

Tako pripravljene sladkarije so bolj večnamenske od kupljenih ploščic. Lahko jih postrežemo tudi kot zdravo sladico po večerji. Ali pa jih zavijemo v folijo in jih namesto industrijsko pripravljenih športnih prigrizkov odnesemo s seboj na trening, pohod...

Kolač, pripravljen povsem brez maščobe in jajc

Sestavine:

  • 1 1/2 skodelice polnozrnate moke
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 skodelica medu
  • 3/4 skodelice sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 3/4 skodelice sesekljanih orehov
  • 3 žlice rozin
  • 3 žlice sesekljanih suhih marelic
  • 3 rebrca sesekljane mlečne čokolade (po želji)
  • 3 žlice sezama

Priprava:

V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol.

V drugi, globoki posodi z mešalnikom zmešamo med in pomarančni sok. Primešamo mešanico z moko. S kuhalnico previdno in enakomerno umešamo še orehe, rozine, suhe marelice in čokolado. Testo vlijemo v pekač in posujemo s sezamom.

Pečemo približno 50 minut, pri 180 stopinjah. Kolač naj počasi porjavi.

Rumove kroglice

Sestavine:

  • 1/2 skodelice arašidov
  • 1/2 skodelice lešnikov
  • 1/2 skodelice orehov
  • 1/2 skodelice indijskih oreščkov
  • 2 žlici kandiranih pomarančnih koščkov
  • 1/2 skodelice suhih brusnic
  • 1/2 skodelice nasekljanih suhih fig
  • 1/2 nasekljane temne čokolade (70%)
  • 2 žlici medu
  • 1 žlička grenkega kakava
  • 1 do 2 žlički ruma
  • 1/2 skodelice kokosovih kosmičev

Priprava:

Vse sestavine temeljito zmeljemo v mulipraktiku, dokler ne dobimo gladke mase. Če masa ni dovolj čvrsta za oblikovanje, dodamo še malo lešnikov ali kokosove moke. Iz mase oblikujemo kroglice in jih po želji povaljamo v kokosu.

Hranimo jih v suhem in hladnem prostoru, dobro zaprte v posodi.

Nasvet: dan kasneje imajo boljši okus kot prvi dan. Kroglice lahko nataknete na vilice ali paličice in jih potapljate v raztopljen preliv iz grenke čokolade in jih posujete s kokosovimi kosmiči, z drobno nasekljanimi praženimi lešniki ali s sesekljanimi pistacijami.

Sorodni članki

Kuhanje in peka z manj jajc, sladkorja in maščobe

Če želite izgubiti kakšen kilogram, če ste intolerantni za gluten ali laktozo ali če preprosto radi jeste bolj zdravo, se ni treba izogibati jedem, ki jih imate radi. Problematične sestavine…

40-dnevni post Jaz #vztrajam dan 7: Ideje za sladke prigrizke brez sladkorja

Čeprav smo na postu brez sladkorja, to še ne pomeni, da ne smemo zaužiti nič sladkega! V nadaljevanju si poglej nekaj odličnih receptom. Mmm ...

Doma narejene energijske kroglice z ovsenimi kosmiči

Prigrizek in posladek v enem. Vzemite jih na pot, imejte jih v službi ali pa si jih privoščite po vadbi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri