Kolač - pripravljen brez maščobe in jajc

16. 11. 2013
Deli
Kolač - pripravljen brez maščobe in jajc (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Sladkarije niso nujno nezdravo zlo. Če so pripravljene iz pravih sestavin in jih pojemo v zmernih količinah, so vir kakovostne energije in zaradi visoke vsebnosti vlaknin tudi nasitne.

Vlaknine so zelo pomembne. Suho sadje (in tudi sveže) jih vsebuje obilo. Iz zdravih sestavin lahko pripravite domače sladkarije in pecivo.

Domače slaščice namesto energijskih ploščic

Tako pripravljene sladkarije so bolj večnamenske od kupljenih ploščic. Lahko jih postrežemo tudi kot zdravo sladico po večerji. Ali pa jih zavijemo v folijo in jih namesto industrijsko pripravljenih športnih prigrizkov odnesemo s seboj na trening, pohod...

Kolač, pripravljen povsem brez maščobe in jajc

Sestavine:

  • 1 1/2 skodelice polnozrnate moke
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 skodelica medu
  • 3/4 skodelice sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • 3/4 skodelice sesekljanih orehov
  • 3 žlice rozin
  • 3 žlice sesekljanih suhih marelic
  • 3 rebrca sesekljane mlečne čokolade (po želji)
  • 3 žlice sezama

Priprava:

V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol.

V drugi, globoki posodi z mešalnikom zmešamo med in pomarančni sok. Primešamo mešanico z moko. S kuhalnico previdno in enakomerno umešamo še orehe, rozine, suhe marelice in čokolado. Testo vlijemo v pekač in posujemo s sezamom.

Pečemo približno 50 minut, pri 180 stopinjah. Kolač naj počasi porjavi.

Rumove kroglice

Sestavine:

  • 1/2 skodelice arašidov
  • 1/2 skodelice lešnikov
  • 1/2 skodelice orehov
  • 1/2 skodelice indijskih oreščkov
  • 2 žlici kandiranih pomarančnih koščkov
  • 1/2 skodelice suhih brusnic
  • 1/2 skodelice nasekljanih suhih fig
  • 1/2 nasekljane temne čokolade (70%)
  • 2 žlici medu
  • 1 žlička grenkega kakava
  • 1 do 2 žlički ruma
  • 1/2 skodelice kokosovih kosmičev

Priprava:

Vse sestavine temeljito zmeljemo v mulipraktiku, dokler ne dobimo gladke mase. Če masa ni dovolj čvrsta za oblikovanje, dodamo še malo lešnikov ali kokosove moke. Iz mase oblikujemo kroglice in jih po želji povaljamo v kokosu.

Hranimo jih v suhem in hladnem prostoru, dobro zaprte v posodi.

Nasvet: dan kasneje imajo boljši okus kot prvi dan. Kroglice lahko nataknete na vilice ali paličice in jih potapljate v raztopljen preliv iz grenke čokolade in jih posujete s kokosovimi kosmiči, z drobno nasekljanimi praženimi lešniki ali s sesekljanimi pistacijami.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"