leca

Leča je pravo super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, vas bo nasitila, hkrati pa bo poskrbela za dobro počutje in vitalnost. Zaradi velike vsebnosti cinka celo krepi potenco in povečuje spolno poželenje.

Hranilna sestava

Oskrbi nas z ogromno vlakninami in mineralnimi snovmi, predvsem z železom, kalijem, magnezijem in cinkom. Po količini železa lahko tekmuje z belim mesom ali ribami. Vsebuje tudi veliko lahko prebavljivih beljakovin (do 25 odstotkov) z visoko biološko vrednostjo.

Še posebej primerna je za vegetarijance, saj v kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti zadovolji vse potrebe po aminokislinah.

Obogatena je z vitamini B-kompleksa, fitinsko kislino in zaviralci proteaz, vsebuje pa okoli 50 odstotkov ogljikovih hidratov in le 1, 5 odstotka maščob.

Zdravilne lastnosti
  • Vlaknine uravnavajo in pospešujejo prebavo, kalij pa ugodno vpliva na visok krvni tlak.
  • Znižuje visok holesterol, varuje pred srčno-žilnimi obolenji in uravnava raven krvnega sladkorja.
  • Cink pospešuje nastajanje hormonov (tudi spolnih) ter krepi delovanje živčnega sistema in možganov.
  • Zaviralci proteaz učinkujejo protirakavo, saj zavirajo nenadzorovano razmnoževanje rakavih celic.
  • Krepi delovanje imunskega sistema in spodbuja obnovo veznih tkiv.
Priprava in uporaba
  • Za lahek samostojen obrok k leči ponudite kruh in jogurt, kar vas bo oskrbelo s popolno kombinacijo aminokislin.
  • Privoščite si jo v polnovrednih solatah, juhah, enolončnicah, namazih, prikuhah ali kot dodatek k drugim jedem.
  • Bogastvo beljakovin, vitaminov in mineralov boste najbolje izkoristili, če jo boste uživali nakaljeno, ki je ni treba kuhati.
  • Čas kuhanja boste močno skrajšali, če boste lečo namakali čez noč. Pred kuhanjem vodo odlijte in prilijte svežo, saj se med namakanjem izločijo snovi, ki otežijo prebavo. Proti koncu kuhanja lahko dodate malo kisa, limoninega soka ali vina, da leča razvije poln okus.
  • Lečo vedno solite na koncu kuhanja, sicer bo ostala trda, začimbe in zelišča pa lahko dodate na začetku.
  • Začinite jo lahko z različnimi zelišči in začimbami. Dobro se ujema s peteršiljem, lovorjem, klinčki, papriko v prahu, pehtranom, koriandrom in timijanom. Lahko jo kombinirate tudi s paradižnikom, olivami, sezamom ali česnom.
Izberite pravo

V trgovinah boste našli štiri vrste leče: večjo rjavo, manjšo zeleno, rdečo (ki je lahko tudi že oluščena, tj. brez lupine in kalčka) in najmanjšo črno. Rjava leča ima okus po orehih in se kuha najdlje (od 40 do 60 minut, odvisno od tega, ali jo pred tem namakamo).

Leča je tem boljša, čim bolj drobna so njena zrna. Pri drobnih zrnih je delež lupine, kjer je aroma najboljša, večji.

Če jo hranite v zaprti embalaži v hladnem, temnem in suhem prostoru, ima skoraj neomejen rok trajanja.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Leča - krepi potenco in povečuje spolno slo

Gotovo boste nad veliko hranilno vrednostjo in pozitivnimi učinki na zdravje, ki jih prinaša ta pri nas vse premalo cenjena stročnica, nemalo presenečeni. Zato jo čim prej preizkusite.

Leča – mala zrna za veliko moči

Ta vsestranska, slastna in zelo hranilna stročnica je poznana že več kot 8000 let. V prehrani uporabljamo samo njena semena različnih barv.
None

Zakaj je zdrava leča

Gotovo boste nad veliko hranilno vrednostjo in pozitivnimi učinki na zdravje, ki jih prinaša ta pri nas vse premalo cenjena stročnica, nemalo presenečeni. Zato jo čim prej preizkusite.

Izbor uredništva

Zakaj bi morali na dan narediti 10.000 korakov in več

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in številni zdravniki ter drugi strokovnjaki pravijo, da bi 10.000 korakov...

Več...

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine

Mera za uspeh danes ni več imeti najboljši avto in nepremičnino. Veliko mladih to ne zanima več.

Več...

Najbolj brane vsebine

Dovolite vaši mački spati z vami v postelji? Poglejte, kakšne posledice ima lahko to za vas in vašega ljubljenčka!

Spadate med tiste, ki med spanjem obožujejo toplino teh kosmatih princesk in princev ali zagovarjate nasprotno?
Več...

Zato bi morali vsak dan delati plank!

Ena vaja, ki vključuje celo telo in ima mnogo pozitivnih učinkov. Veste, zakaj bi se je morali lotiti vsak dan?
Več...

Zakaj bi morali na dan narediti 10.000 korakov in več

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in številni zdravniki ter drugi strokovnjaki pravijo, da bi 10.000 korakov na dan pregnalo kar nekaj bolezni stran. 10.000 korakov na dan bi bilo že povsem dovolj za začetek zdravega načina življenja. A v resnici 10.000 korakov niti ni tako malo, to je od šest do sedem kilometrov, odvisno od koraka in hitrosti, za 10 kilometrov na dan bi morali narediti več kot 14.000 korakov na dan. Večina ljudi povprečno naredi 3.500 korakov, kar je v resnici zelo malo. 10.000 je odlična številka, saj se mora človek zanjo že malo potruditi in tudi dobro se sliši.
Več...

Veste, zakaj bi morali vsak večer pred spanjem na stopala nanesti eterična olja? (VIDEO)

Stopala so popolni del telesa za nanašanje eteričnih olj. Pa veste zakaj?
Več...

7 odličnih kardio treningov, s katerimi boste izboljšali vzdržljivost (in tek ni med njimi)

Razumemo vse, ki niste navdušeni nad tekom. K sreči obstaja veliko načinov, kako pospešiti srčni utrip in izboljšati vzdržljivost. Pravzaprav lahko pri večini treningov povečamo intenzivnost in ga tako »spremenimo« v kardio trening*. Pripravili smo nekaj idej ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri