10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Meni za božično večerjo

19. 12. 2012

Če pričakujete večjo družbo, jih boste s to odlično praznično klasiko zagotovo očarali.

Predjed

Juha s sezamovimi palačinkami

Za 8 oseb potrebujete:

  • 2 žlici sezama
  • 3 jajca
  • 75 g moke
  • 75 ml mleka
  • 3 žlice sojine omake
  • 1 žličko sladkorja
  • 500 g korenja
  • 1 šop mlade čebule
  • 1 čili
  • 4 žlice olja
  • 1,75 l juhe

Priprava:

Sezam popražite. Jajca zmešajte z moko, mlekom, sojino omako, sezamom in sladkorjem. Testo pustite počivati 15 minut.

Pripravite zelenjavo in jo zrežite na rezine. Čili prepolovite, očistite in zrežite na trakove. Korenje popražite na 2 žlicah olja. Prilijte 250 ml juhe in kuhajte 5 minut. Dodajte mlado čebulo in čili.

V majhni ponvi iz testa specite tanke palačinke. Takoj jih zvijte, zavijte v aluminijasto folijo in pustite, da se ohladijo. Palačinke zrežite na rezance in jih razdelite po jušnih skodelicah. Prelijte jih vročo juho in postrezite.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo: približno 180 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Glavna jed

Svinjska ribica v testu s šampinjoni

Za 8 oseb potrebujete:

  • 4 svinjske ribice (po 400 g)
  • sol, poper
  • 12 plošč listnatega testa (900 g)
  • 1 kg šampinjonov
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 4 rumenjake
  • 4 žlice smetane

Priprava:

Meso začinite. Po 3 plošče testa položite na delovno površino, da se prekrivajo kot strešniki, in jih razvaljajte v pravokotnik (20 x 30 cm). Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180).

Pripravite gobe in jih narežite na kocke. Čebulo in česen sesekljajte in popražite na maslu. Dodajte gobe in jih pražite 5 minut. Začinite jih s soljo in poprom ter odlijte odvečno tekočino.

Gobe razporedite po testu. Meso po dolgem položite na gobe in ga zavijte v testo. Robove premažite z vodo in jih stisnite skupaj. Zvitke s stikom testa navzdol položite v pekač, oplaknjen z mrzlo vodo. Rumenjake in smetano razžvrkljajte in z njimi premažite zvitke. Zvitke pecite v pečici približno 40 minut.

Čas priprave: približno 1 ura 10 minut.
Na osebo: približno 670 kcal, beljakovine: 29 g, maščobe: 47 g, ogljikovi hidrati: 33 g.

Sladica

Pomarančni crème brulée

Za 8 oseb potrebujete:

  • 4 bio pomaranče
  • 140 ml mleka
  • 320 g smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 100 g sladkorja
  • 6 rumenjakov
  • 6 žlic rjavega sladkorja

Priprava:

Pečico segrejte na 150 stopinj (brez ventilatorja). Pomaranče operite, prerežite na pol in previdno iztisnite sok. Mesna vlakna postrgajte iz pomaranč, da nastanejo skodelice iz lupine.

Mleku dodajte pomarančni sok, smetano, vaniljev strok in vaniljevo sredico ter zavrite. Rumenjake in sladkor stepite v kremo, ki ne sme biti penasta. Postopoma primešajte vroče pomarančno mleko. Kremo precedite in prelijte v pomarančne polovice.

Pomaranče položite v pekač za narastke in prilijte toliko vode, da bodo do 2/3 v vodi. Pekač postavite v pečico in kremo pecite približno 50 minut, da zakrkne. Kremo vzemite iz pečice in jo ohladite.

Tik pred serviranjem kremo posujte z rjavim sladkorjem in ga karamelizirajte z ročnim gorilnikom.

Čas priprave: približno 1 ura 20 minut.
Na osebo:
približno 410 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 27 g, ogljikovi hidrati: 31 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri