paprika

Paprike, ki se jih uporablja za pripravo mlete paprike, so izjemno bogate z vitaminom C, kar je že davnega leta 1932 odkril madžarski dobitnik Nobelove nagrade Albert Szent-Györgyi.

Rdečo papriko v prahu pridobijo z mletjem posušene rdeče sladke paprike, uporablja pa se kot okras in začimba.

Barva se lahko spreminja od svetlo oranžno-rdeče do temno rdeče, odvisno od paprik, ki se jih uporabi.

Pekoč občutek paprike povzroča kapsaicin, snov, ki jo pridobivajo iz paprike, v farmaciji pa je znan po svojem učinku pri blažitvi bolečin.

Večina mletih paprik na policah v trgovini izvira iz Španije, Južne Amerike, Kalifornije in z Madžarskega. Madžarska paprika velja med sladokusci za najboljšo, nič čudnega, da jo torej Madžari imenujejo za svoje rdeče zlato. Za močnejši okus mlete paprike ji nekateri proizvajalci dodajajo kajenski poper, s tem postane madžarska paprika tudi bolj pekoča.

Proizvajalci živil uporabljajo rdečo papriko tudi kot barvilo. Če je živilo obarvano rdeče, oranžno ali rdečkasto rjavo, na oznaki pa piše, da so uporabljena naravna barvila, gre zelo verjetno za papriko.

Mleta rdeča paprika je na voljo vse leto, previdno pa pri kopičenju zalog. Mleta paprika ne zdrži prav dolgo, zato jo je priporočljivo kupovati v manjših količinah, shranjujte jo v hladnem in temnem prostoru največ šest mesecev.

Kuhanje z mleto papriko

Paprika najbolj pokaže svojo moč, torej tudi barvo in okus, ko je segreta. Vendarle pa je treba upoštevati, da mleta paprika, ki se jo posuje po hrani, poživi videz jedi, posebno jedi svetlih barv, nima pa posebnega učinka na okus jedi.

Mleta paprika se zelo dobro poda cvetači, piščancem, rakom, ribam, jagnjetini in teletini, rižu, školjkam, nepogrešljiva je tudi v enolončnicah, golažu in s krompirjem.

Uporabljajte majhne količine mlete rdeče paprike. To je intenzivna začimba, njen okus pa se okrepi s kuhanjem. Če ste ljubitelji pikantnih prigrizkov, popecite mleto rdečo papriko na malo vročega olja in solite; prepražite tudi olupljene mandlje, da zarumenijo.

Lahko pa zmešate skupaj malce mlete rdeče paprike, čebulo, sir, slanino in stepena jajca in pri­pravite umešana jajca ali omleto. Ljubitelji paprike si z njo obogatijo tudi omako za k mesu na žaru ali mariniranje zrezkov.

Koristi mlete paprike

Paprike, ki se jih uporablja za pripravo mlete paprike, so izjemno bogate z vitaminom C, kar je že davnega leta 1932 odkril madžarski dobitnik Nobelove nagrade Albert Szent-Györgyi.

Paprika vsebuje celo več vitamina C kot limona in je bogata tudi z minerali in drugimi antioksidanti.

Hujšanje s papriko

Za vse tiste, ki bi radi izgubili kak odvečni kilogram, še koristen podatek: paprika velja za živilo s termogeničnim učinkom. To pomeni, da spada med živila, ki že sama po sebi telesu omogočajo topljenje maščobnih oblog ter tako olajšajo vaš trud in napor pri hujšanju.

Pomembno je le, da vsak dan uživate živila s termogeničnim učinkom, da bi si kar najbolj povečali možnosti za čim večji učinek.

Druga živila s termogeničnim učinkom, ki ogrejejo telo, so še klinčki (te uporabite v sadnem kompotu ipd.), ingver (mleti ingver se uporablja za pripravo piškotov, sveži pa se odlično poda k sušiju), janež (janeževi piškoti ali čas z janežem), cimet (v kompotu, jabolčnem zavitku), česen, kajenski poper, hren, kumina, meta, gorčična semena, peteršilj, čebula, sveža paprika, vanilja, pehtran, timijan in rožmarin. Podobno velja tudi za jabolčni kis (dodajte žlico kisa v enolončnice ali v kozarec vode in spijte) ter zeleni in črni čaj.

Vsekakor pa z uživanjem paprike ne gre pretiravati, ne nazadnje je to le začimba in torej dodatek raznim jedem.

Sorodni članki

Hujšanje s papriko

Zanimiv podatek za vse, ki bi radi izgubili kakšen odvečni kilogram - paprika spada med živila, ki že sama po sebi telesu omogočajo topljenje maščobnih oblog.

Zelišča in začimbe, ki pripomorejo k vitki postavi

Naj vam namignemo: izrazitejši je okus hrane, manj čutimo potrebo po dodajanju soli in sladkorja, ki sta znana bela sovražnika. Za nameček pa zelišča in začimbe pripomorejo tudi...

Najpomembnejše božične začimbe

Kakšen čudovit užitek, ko se iz kuhinje širi omamen vonj po piškotih in kuhanem vinu. Predstavljamo najpomembnejše božične začimbe.
Najbolj brane vsebine

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

8 težav posameznikov, ki jih vedno zebe (Se prepoznate?)

Saj veste, o kom govorimo? O tistih, ki nase vedno dajo vsaj eno dodatno plast in imajo pri roki pulover tudi na najbolj sončen dan. S takšnimi težavami se spopadajo.
Več...

To se zgodi, če 2 tedna vsak dan izvajate vojaške poskoke (rezultatu se ne boste mogli načuditi)

Če bi si vsak dan vzeli čas za nekaj vojaških poskokov, bi izkusili ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri