Obroki za Zeleni ponedeljek

28. 8. 2011
Deli
Slastna krostata

Eden od čudežev italijanske kulinarike je krostata. Vsak kraj, vsaka dobra gospodinja in vsaka restavracija pripravlja svojo različico. Krhko testo obložijo z nadevi vseh vrst, ki segajo od navadne marmelade ali nutelle do prefinjenih polnjenj iz sadja, oreščkov in različnih krem. In ena je boljša od druge.

Slasten jedilnik, ki ga ta teden predlaga Zeleni ponedeljek:

Zajtrk: slani mafini z orehi in sirom
skodelica zelenega čaja

Kosilo: zelena solata iz testenin
jogurtova strjenka z melono

Večerja: jajčni narastek s paradižnikom

Krostata s slivami, malinami in kremo iz maskarponeja

Sestavine za model s premerom 24 cm:

Testo:

  • 300 g mehke moke (sama uporabljam pirino, lahko pa je tudi pšenična)
  • 150 g hladnega masla, narezanega na koščke
  • 100 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • naribana lupina 1 biolimone
  • ščepec burbonske vanilje

Nadev:

  • 10–15 izkoščičenih sliv
  • 200 ml svežih malin

Krema:

  • 350 ml maskarponeja
  • 2 celi jajci, ki ju stepemo z vilicami
  • 100 ml sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 20 g mehke moke
  • naribana lupinica 1 biolimone
Priprava:

1. Vse sestavine stresemo v multipraktik in hitro premešamo, da se oblikuje kepa. Stresemo na podlago za valjanje in spet na hitro pregnetemo ter oblikujemo kepo testa. Krhko testo obdelujemo tako na hitro zato, da ostane čim bolj hladno.

2. Če nimamo multipraktika, presejemo moko na podlago za valjanje. Oblikujemo stožec, nato v vrh s prsti oblikujemo jezerce, v katerega nasujemo preostale sestavine. Na hitro in s konicami prstov zgnetemo testo.

3. Testo zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik za 45 minut.

4. Pečico ogrejemo na 200 stopinj.

5. Nizek okrogel pekač za krostate premažemo z maslom in poprašimo z malo moke.

6. Ohlajeno testo razvaljamo v krog, debel približno ½ cm. Testo navijemo na valjar in položimo v model. Valjar zapeljemo po robu tortnega modela in tako odrežemo odvečno testo. Testo po dnu in obodu večkrat prebodemo z vilicami, nato ga prekrijemo s papirjem za peko in nanj nasujemo suh fižol, ki bo deloval kot utež, da se testo ne bi napihnilo. Testo pečemo 15 minut, nato ga vzamemo iz pečice in odstranimo papir in fižol.

7. Temperaturo pečice znižamo na 175 stopinj.

8. Medtem ko pečemo testo, pripravimo nadev. Slive razrežemo na četrtine, maline hitro oplaknemo in osušimo s papirjem.

9. V skledo stresemo maskarpone, jajci, sladkor, rum, limonino lupinico in moko ter dobro premešamo z električnim mešalcem.

10. Napol pečeno testo prelijemo s kremo in obložimo s sadjem.

11. Krostato postavimo nazaj v pečico, ki se je že ohladila, in jo pečemo še približno 30 minut, da robovi kremo zlato porjavijo.

12. Krostato pojemo ohlajeno.

Recepte z natančnimi navodili in pojasnili lahko preberete na: www.zeleniponedeljek.si.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek