To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Obroki za Zeleni ponedeljek

Zeleno, ki te ljubim zeleno (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
8. 8. 2011

Jedilnik, ki ga tokrat predlaga Katja Merzel, ustanoviteljica društva Zeleni ponedeljek

 

Zajtrk:
Popečene kruhove rezine z jabolki, gozdnimi sadeži in mandlji

Kosilo:
Kremna juha iz vitlofa in pora z žafranom
Sarme iz ohrovtovih listov z jurčki in paradižnikovo omako
Solata

Večerja:
Zelenjavna jajčna omleta z drobnjakom

Recepte z natančnimi navodili in pojasnili lahko preberete na www.zeleniponedeljek.si.

Slastni zelenjavni sendviči

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 črna ali polnozrnata francoska štruca kruha
  • 2 mocareli
  • 4 paradižniki
  • 4 veliki solatni listi
  • pašteta iz jajčevca

Sestavine za pašteto iz jajčevca:

  • 1 velik, čvrst in sijoč jajčevec
  • groba morska sol
  • 4 jušne žlice oljčnega olja
  • 2 mladi čebulici z zelenjem
  • 1 velik strok česna
  • sol, sveže mleti poper
  • malo limoninega soka
  • 2 trdo kuhani jajci
  • češnjev paradižnik za okras


Priprava paštete:
1. Jajčevec po dolžini razrežemo na 1 cm debele rezine, zložimo jih na cedilo in posujemo z grobo morsko soljo, da iz njih izteče grenek sok. Po 30 minutah rezine operemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo.

2. V široki ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in na njem opečemo jajčevce. Ko se zmehčajo in rahlo zapečejo, jih zložimo na krožnik, obložen s papirjem, da vpije odvečno maščobo. Ohlajene razrežemo na kocke.

3. V ponev prilijemo še 2 žlici olja in na njem prepražimo drobno narezani čebulici in česen. Ko čebulica ovene, ponev odstavimo z ognja.

4. V mešalec stresemo kocke jajčevca, ohlajeno praženo čebulico, razrezani trdo kuhani jajci, vse začimbe in limonin sok ter zmeljemo v gladko, mazavo pašteto.

5. Pašteto porabimo takoj.

Priprava sendvičev:
1. Kruh, mocareli in paradižnike razrežemo na kolesca, solatne liste na kose, ki so približno enakih dimenzij kot kruh.
2. Po dve kruhovi rezini premažemo s pašteto, obložimo z mocarelo in paradižnikom. Na eno obloženo krušno rezino položimo še solatni list in zložimo obe polovici sendviča. Sendvič prebodemo z zobotrebcem in okrasimo s češnjevim paradižnikom.

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri