Paradižnikova juha s čilijem

1. 1. 2012
Deli
Paradižnikova juha s čilijem

S pokrovom iz bazilike in creme fraiche. Odlična tudi pri preganjanju novoletnega mačka!

Za 8 oseb potrebujete:
  • 4 čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički sladkorja v prahu
  • 2 žlički čili omake
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 1,5 kg paradižnika
  • 2 l juhe
  • 2 šopka peteršilja
  • 300 g creme fraiche (ali kisle smetane)
  • sol, poper
Priprava:

Čebulo in česen olupite in sesekljajte. Oboje na olju podušite, dodajte sladkor, čili omako in paradižnikovo mezgo ter pražite približno 2 minuti.

Paradižnik poparite, olupite, razrežite na četrtine,
mu odstranite semenje in skupaj z juho dodajte. Pri nizki temperaturi kuhajte 20 minut.

Baziliko oplaknite, osušite in ji osmukajte lističe. Nekaj jih prihranite za okras, preostale pa drobno sesekljajte. Polovico umešajte v creme fraiche, solite in poprajte. Preostalo polovico umešajte v juho in jo po okusu začinite. Juho okrasite z žlico creme fraiche in celimi lističi bazilike.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo:
približno 190 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ