Pomen obrokov

19. 1. 2007
Deli
Pomen obrokov

Zaužiti moramo pet obrokov hrane, ki naj bodo enakomerno razdeljeni skozi ves dan. Pri vsakem obroku mora biti hrana uravnotežena, kar pomeni, da je sestavljena iz raznovrstnih živil. Na primer: večji obrok – kosilo – mora vsebovati ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe v ugodnem razmerju.

Na zdravem krožniku naj bo 40 odstotkov zelenjavne prikuhe, 40 odstotkov prilog in le 20 odstotokov mesa ali drugih živil iz te skupine. Poleg sodi še velika skleda solate – enkrat več, kot je običajna porcija v restavraciji. Priporočeno število enot iz posameznih skupin živil je različno. Odvisno je od tega, koliko kalorij dnevno potrebujemo. To pomeni, da bodo osebe, ki potrebujejo več kalorij, v enakem razmerju povečale vsa živila, ne samo enega dela.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"