cokoladno-mleko

Dopolnila beljakovin v prahu niso noben bavbav, pravzaprav so lahko zelo priročen in v primeru sirotke nadvse zdrav primer hrane.

Dober izolat ali koncentrat sirotke postreže s preko 90 % čistih beljakovin, je praktično brez ogljikovih hidratov (sladkorja nasploh) in ne vsebuje predelanih maščob. Kot prehranski strokovnjak bi takšen produkt absolutno podprl in ga imamo za stranke na voljo v našem Feelgood centru.

Vendar pa na trgu obstaja kar precej različnih nadomestkov obroka, ki so po sestavi nemalokrat podobni kar navadnemu mleku. Večinoma jih sestavlja posneto mleko (90 %), v njih najdemo še mlečne beljakovine (8 %), manj masten kakav v prahu (1,5 %) ...

9/10 takega izdelka torej predstavlja navadno mleko v prahu! V lični embalaži se torej prodaja močno poveličano čokoladno mleko, ki poleg dobre mere beljakovin (50 gramov na stekleničko) vsebuje še kar dve jušni žlici sladkorja (20 gramov).

Če povzamem:

Merila, da je hrana vse, kar v sebi nosi nekakšno kalorično vrednost, teoretično pije vodo. Ampak po takšnih merilih bi hrana bila tudi stiropor. No, lepo prosim, da takšnega merila res ne sprejmemo. Svojo hrano raje ocenjujmo po količini hranil, ki jih določeno živilo lahko ponudi v naravnem stanju.

Nikoli mi ne bo jasno, zakaj bi nekdo v dobri veri zavračal, ali, huje, nadomeščal blaginjo matere Narave. In tovrstni izdelki, ki sem se jih dotaknil zgoraj, niso popolnoma nič drugega kot navadni triki, iluzije. Skratka, okrog njih je veliko pompa in blišča – a le do takrat, ko človek ne razkrije plitkega ozadja.

Ne pozabite, da brokoli ne potrebuje oglaševanja, pa vsi vemo, kako zdrav je. Prav tako sardine, olive, kislo zelje, borovnice in kopica drugih čudovitih živil, ki jih je v zadnjem času različna 'super hrana' kar malo zasenčila.

Če že smo to, kar jemo, ne bodimo nenaravni, manjvredni in domišljavi.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije); foto: Profimedia

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Mario Sambolec

Mario Sambolec

Ustanovitelj blagovne znamke Feelgood in vodja Feelgood vadbeno-izobraževalnega Centra.Strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist… (več)

http://www.feel-good.si/
Sorodni članki

Sirotka

»Allevato con la scotta il dottore e in bancarotta«. Aforizem iz leta 1777, ki se v prevodu glasi nekako takole: »Če bi ljudje odraščali ob sirotki bi zdravniki bankrotirali«! In…

Se sirotkine beljakovine v prahu lahko pokvarijo?

Sirotkine beljakovine v prahu so lahko res priročen in zdrav dodatek v prehrani.

Intoleranca za mleko

Intoleranca za mleko (in posledično mlečne izdelke) oziroma laktozna intoleranca se razvije zaradi pomanjkanja encima laktaze, ki v črevesju prebavlja laktozo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri